18/06/2024
34.7 C
Serres

Το μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση: Υγεία – Παιδεία – Δικαιοσύνη

Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης και Φλωρίδης είναι οι τρεις νέοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που παρότι αναδείχθηκαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να γίνει Ευρωπαική η Παιδεία, η δικαιοσύνη και η Υγεία μας

Το πως θα αλλάξει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, πως θα τρέξει το υπουργείο Παιδείας την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών αποτελούν τα προβλήματα, όπως και στη Δικαιοσύνη οι καθυστερήσεις στην απονομή της

H αναμόρφωση του ΕΣΥ, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η υλοποίηση ρεαλιστικών και άμεσων μέτρων για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, και η αξιολόγηση, εκπαιδευτικών, δικαστικών, γιατρών και νοσηλευτών αποτελούν δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και απόλυτες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Barat

Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης και Φλωρίδης: Ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά

Το δύσκολο εγχείρημα της αναμόρφωσης του ΕΣΥ, το οποίο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, πέφτει στους ώμους του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και όλης της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μιας και η προγραμματική δέσμευση του Μητσοτάκη, οφείλει να γίνει πράξη.

Το πως θα αλλάξει ο νοσοκομειακός χάρτη της χώρας είναι το ζητούμενο και πάντα με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της κάθε περιοχής. 


Το πόσο είναι εφικτό με συγχωνεύσεις δομών, αλλαγή χρήσης μονάδων προκειμένου να καλυφθούν κενά στην περίθαλψη και πολλά άλλα προβλήματα, όπως η κάλυψη των κενών των μονάδων του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να «τρέξουν» έτσι ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την κάλυψη 854 θέσεων μονίμων γιατρών (προβλέπονται από προκήρυξη του Μαρτίου 2023) και να γίνει ο σχεδιασμός για τις προσλήψεις των 10.000 νοσηλευτών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, η νέα ηγεσία θα πρέπει να προωθήσει ένα νέο μείγμα κινήτρων ώστε να καταστήσει το ΕΣΥ –ειδικά της νησιωτικής χώρας και των απομακρυσμένων περιοχών– ελκυστικό στους γιατρούς, καθώς η αύξηση των αποδοχών των ιατρών που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν φαίνεται να είναι αρκετή.

Παιδεία

Αν η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι το ζητούμενο, δεν χρειάζονται επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς η μεν αξιολόγηση θεσμοθετήθηκε, ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, αλλά και μερίδας εκπαιδευτικών, οδήγησε στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που ναι μεν ήταν το πρώτο ζητούμενο, αλλά ακόμα δεν προχώρησε η αξιολόγηση


Η έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, μπορεί να ξεκίνησε μέσα στο 2023 από τους διορισθέντες εκπαιδευτικούς που έπρεπε υποχρεωτικά εκ του νόμου να αξιολογηθούν για να μονιμοποιηθούν και όλοι περιμένουν πως και πότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική ατομική αξιολόγηση της μεγάλης μάζας των εκπαιδευτικών.

Σε δύο άξονες εκτιμάται πως θα κινηθεί ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, 

Ο πρώτος άξονας αφορά την υλοποίηση όσων θεσμοθετήθηκαν την περασμένη τετραετία και ο δεύτερος τη θεσμοθέτηση μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν για να συμπληρώσουν το έργο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Δικαιοσύνη

Νέος υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο νομικός Γιώργος Φλωρίδης, που διαθέτει και μακρά κυβερνητική εμπειρία, αλλά και βαθιά γνώση του χώρου της Δικαιοσύνης.

Άλλωστε επιλέχτηκε γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και γιατί βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης

Το έργο του Φλωρίδη θα συνεπικουρεί ο Γιάννης Μπούγας, βουλευτής Φθιώτιδας, επίσης νομικός με επιστημονική επάρκεια και πολιτική αντίληψη, ο οποίος διετέλεσε έως τις εκλογές γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, πρόβλημα πολυπαραγοντικό, που έχει επισημανθεί κατά κόρον από διεθνείς φορείς, την Παγκόσμια Τράπεζα, δικαστικούς και νομικούς, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της νέας κυβερνητικής θητείας. 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου οφείλει να προχωρήσει σε ρεαλιστικά και άμεσα μέτρα για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες, κυρίως όμως στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, όπου εμφανίζονται και τα μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων, ενώ μέτρα απαιτούνται και για το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επίσης εμφανίζει σημαντικά προβλήματα καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης.

Παράλληλα, δομικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστών, ώστε να προάγονται και να προχωρούν στις ανώτατες βαθμίδες οι ικανοί και οι άξιοι, αλλά και αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας, που κρίνονται απαραίτητες, αποτελούν μείζονος σημασίας θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις