19/06/2024
23.7 C
Serres

Επίτιμος δημότης των Σερρών & Επίτιμος διδάκτορας στο ΔΙΠΑΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Εκτός από επίτιμος δημότης των Σερρών αναγορεύτηκε και επίτιμος διδάκτορας στο ΔΙΠΑΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγορεύτηκε τιμητικά επίτιμος διδάκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Μέρα χαράς και τιμής σχολίασαν μάλιστα οι παρευρισκόμενοι που γέμισαν την αίθουσα του Αμφιθεάτρου στο campus των Σερρών.

Το παρών έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Σωτήρης Σέρμπος που βρέθηκαν χθες στη πόλη των Σερρών. 


“Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μας εκπροσωπεί περήφανα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ενσαρκώνει το ευρωπαϊκό όραμα που υπηρετούμε” τόνισε ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου που βρέθηκε στις Σέρρες για να τιμήσει τον κ. Σχοινά. 

Υπενθυμίζουμε πώς λίγα χρόνια πριν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών ο κ. Σχοινάς είχε κηρυχτεί και επίτιμος δημότης των Σερρών. 

Στην χθεσινή εκδήλωση αναγόρευσης βρέθηκε φυσικά και ο νέος πρύτανης του ΔΙΠΑΕ κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, όπως και το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου και όλοι οι καθηγητές, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος και του Επιμελητηρίου Θανάσης Μαλλιαράς η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας και φυσικά πλήθος κόσμου για μια ξεχωριστή εκδήλωση που βάζει μπροστά την Πανεπιστημιούπολη των Σερρών και φυσικά ανοίγει το Πανεπιστημιακό μας ίδρυμα στην…κοινωνία.


Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

margaritis sxoinas epitimos dimotis serron epitimos didaktoras dipae

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, αναγορεύτηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» της Πανεπιστημιούπολης των Σερρών.

Ο κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε πως: «Τιμούμε έναν άριστο επιστήμονα, ας μου επιτρέψετε τον όρο τεχνοκράτη αλλά και ιδεολόγο που μέσω της θεσμικής του ιδιότητας συνέβαλλε και συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ενοποίησης της βιομηχανικής, οικονομικής, πολιτικής, νομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας σε μία συνολική διαδικασία πραγμάτωσης και ευρωπαϊκής πληρότητας. Και τον τιμούμε γιατί μέσω των δράσεών του θα έλεγα ότι επιβεβαιώνει και τις δράσεις και τον προσανατολισμό του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος».

margaritis sxoinas epitimos dimotis serron epitimos didaktoras dipae 2

Ο κ. Αγγελόπουλος επεσήμανε μάλιστα πως στην εποχή των συνεχών εξελίξεων χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, πολίτες ενημερωμένους και διαβασμένους.

Χρειαζόμαστε πολίτες που να μπορούν να περνούν την πληροφορία μέσα από τη κρίση και τη λογική.


Στην εποχή της αυτοματοποίησης, της ψηφιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης χρειαζόμαστε πολίτες εξοικειωμένους με τις νέες τεχνολογίες, ευέλικτους και ικανούς να προσαρμόζονται στο νέο κόσμο που ξεπροβάλλει.

Για να ζούμε σε μία υγιή κοινωνία χρειαζόμαστε ακόμα πολίτες επιεικείς και γενναιόδωρους με τους πιο αδύνατους, που να προτάσσουν το κοινό καλό έναντι του προσωπικού συμφέροντος.

Οι νέοι μας σήμερα, χρειάζεται να αποκτούν συνεχώς δεξιότητες για να μην είναι μόνο ακόλουθοι των εξελίξεων, αλλά και δημιουργοί τους.

Δεξιότητες και ειδίκευση είναι σημαντικό όμως να συμπορεύονται με τον πολιτισμό και την ελευθερία της σκέψης. Αν επιθυμούμε μία υγιή κοινωνική ανάπτυξη, χρειαζόμαστε μία νέα εκπαιδευτική νοοτροπία, με έμφαση στις αξίες της κατανόησης, του σεβασμού και της ηθικής.

margaritis sxoinas epitimos dimotis serron epitimos didaktoras dipae 3

Στο νέο οικονομικό μοντέλο και στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ο ρόλος των Πανεπιστημίων καθίσταται ολοένα πιο κομβικός, πιο λειτουργικός, αλλά και αναπτυξιακός». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπογράμμισε:

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα αριστείας στην εκπαίδευση και στην έρευνα, εφαρμόζοντας τη διδακτική και μαθησιακή καινοτομία.

Στοχεύουμε στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό, εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας το κοινωνικό κεφάλαιο των περιοχών που εκτείνεται το Πανεπιστήμιό μας.

Πιστεύουμε απόλυτα στη ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, μέσα από ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και συνεργασίες με ξένα ιδρύματα».

Κατά την ομιλία του, ο τιμώμενος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε τη συγκίνησή του λέγοντας πως η χαρά του είναι τριπλή.

Κώστας Καραμανλής Αφροδίτη Σταμπουλή

«Πρώτον, γιατί η διάκριση αυτή αφορά έναν τομέα στον οποίο διαχρονικά επεδίωκα και επιδιώκω να στηρίζω με τη δράση μου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τον τομέα της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.

Της ζώσας οικονομίας. Δεύτερον, επειδή λαμβάνω τη διάκριση αυτή στις όμορφες Σέρρες εδώ, στην Περιφέρεια μας, την Κεντρική Μακεδονία.

Σε μια πόλη που με τίμησε ανακηρύσσοντας με Επίτιμο Δημότη της και με πολλούς Σερραίους και Σερραίες που με τιμούν διαχρονικά με την φιλία και την αγάπη τους. Έναν τόπο που κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Που με την ιδιαίτερη μου πατρίδα την Χαλκιδική, δεν μας συνδέει μόνο η γεωγραφία αλλά μοιραζόμαστε κοινούς ιστορικούς δεσμούς.

Τον κοινό μας Αρχιστράτηγο τον Εμμανουήλ Παππά αλλά και τον Εθνάρχη, που εκ μητρός ήταν κι αυτός Χαλκιδικιώτης.

Σήμερα, με όλα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας, αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση για εμένα να λαμβάνω τη διάκριση αυτή εδώ, στην καρδιά της Μακεδονίας.

Τον τόπο που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων – με στρατηγική θέση για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στις μεταφορές, τα logistics, το εμπόριο, την ενέργεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η Μακεδονία μας είναι η «Ευρωπαϊκή Εγνατία» προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Μασλαρινός Αβδελάς

Συμπλήρωσε ότι ο τρίτος λόγος για τον οποίο νιώθει ιδιαίτερη χαρά είναι διότι η επιτιμοποίησή του ως διδάκτορας έρχεται όπως είπε, από ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

«Ένα ξεχωριστό ίδρυμα που, μέχρι πρότινος, αποτελούσε το μόνο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο που προσέφερε προγράμματα αποκλειστικά και μόνο στα αγγλικά. Με παρουσία όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη Σίνδο και στην Θέρμη, την Κατερίνη και το Κιλκίς, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της Βόρειας Ελλάδας – συνιστώντας πόλο έλξης λαμπρών ακαδημαϊκών μυαλών, όχι μόνο από κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και από κάθε άκρη της Ευρώπης και του κόσμου.

Γνωρίζω ότι ιδιαίτερα στο γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης των επιχειρήσεων, το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης φοιτητών αλλά και στελεχών επιχειρήσεων από την ίδρυσή του. Φύσει και θέσει μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο όχι μόνο για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή και τη Θεσσαλονίκη αλλά και εδώ στις Σέρρες, πόλη γενέτειρα «εθνικών πρωταθλητών» στην επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές, ο εξωστρεφής χαρακτήρας του ιδρύματός μάλιστα, θεωρώ ότι ταιριάζει ιδιαίτερα και με τη δική μου εξωστρεφή, Ευρωπαϊκή πορεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ξεχωριστή τιμή που μου απονέμετε σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκε τον Μάρτιο και αφορά στο ευρωπαϊκό πτυχίο.

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σχοινάς επεσήμανε: «Ξεκίνησα την ομιλία μου με την προσωπική μου συμβολή στην επιχειρηματικότητα μέσα από μια μακρά διαδρομή στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Συνέχισα με την πεποίθηση μου ότι οι ιδέες μας μπορούν να εκκολαφθούν πλήρως μόνο όταν οι άνθρωποι που τις συλλαμβάνουν έχουν την απαραίτητη παιδεία.

Και η παιδεία γεννάει ηγέτες.

Αυτό είναι το έργο που επιτελεί διαχρονικά το ελληνικό πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα το έργο που επιτελούν πρωτοπόρα ιδρύματα όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας».

Οικογένεια και στενοί συνεργάτες του Εθνάρχη τιμήσανε τη μνήμη του

Δήμος Βισαλτίας: Συνεργασία με την AVsoft για τα εγκαταλειμμένα ζώα συντροφιάς

Αθανάσιος Μασλαρινός: Παντελής έλλειψη εκδηλώσεων από πλευράς του Δήμου Βισαλτίας

Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι σε Δημοτικά ΚΔΑΠ

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του ΔΙΠΑΕ!

Ξεκίνησε ο «Μαθητόκοσμος 2024» – Γιορτή πολιτισμού για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις