17/07/2024
39.8 C
Serres

Λευτέρης Αυγενάκης: Αρδευτικά έργα 240 εκατ. € στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών,

το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί σε μια σειρά μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης στο “East Macedonia and Trace Forum II”, στην Αλεξανδρούπολη. 

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον συνομιλητή του στο πάνελ Μιχάλη Κατρίνη τον κάλεσε – αν πραγματικά το κόμμα του θέλει να στηρίξει τους αγρότες – να ενεργοποιήσει το ΠΑΣΟΚ την ευρωσοσιαλιστική ομάδα και να πράξει ό,τι έπραξε και ο ίδιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,

το οποίο με απόφασή του στηρίζει τις αλλαγές που προωθεί η χώρα μας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ζήτημα για το οποίο, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, εξασφαλίσθηκε η ομόφωνη στήριξη των χωρών μελών του Νότου μέσω της ομάδας EUMED-9. Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η σημερινή δυσλειτουργική, γραφειοκρατική και επιθετική προς τους αγρότες ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα των υπερβολών Πρασίνων και Σοσιαλιστών κατά την προηγούμενη περίοδο. 

Barat

Ο υπουργός ανέφερε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, όπως και άλλων υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή.

Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η Κρατική Αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως η διαχείριση του νερού ή να ξεκινήσει συζήτηση για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.


Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει:

  • Το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας
  • Το 19% των σιτηρών
  • Το 5% της καλλιέργειας ρυζιού
  • Το 13% της εκτροφής βοοειδών
  • Το 7,5% της μελισσοκομίας

Τόνισε δε ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα βοηθήσει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων.

Ο υπουργός επισήμανε την έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας που υπάρχει στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ αλλά ενισχύει τον συνεργατισμό με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη φορολογική ελάφρυνση όσων μετέχουν σε αυτά, με σημαντικότερο τη μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για πάντα εφόσον παραδίδει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους σε αυτούς.

Τα έργα


Όπως ανέφερε ο υπουργός ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια είναι αδιαμφισβήτητα η μεταφορά νερού  από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκ ευρώ.

Το έργο θα αρδεύει 250 χιλιάδες στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα 6 έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.

Υπενθύμισε ότι ήδη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλων τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα (Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη,  Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) και ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό70 εκατ. ευρώ.

Σκοπός αυτών των έργων, όπως είπε, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας». 

Όπως τόνισε ο υπουργός, το μέλλον βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση νερού μέσα από έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπισθεί ο σημερινός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο ξεκινάει από την Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ακολουθούν Κρήτη, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα ακολουθήσει και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Οι έλεγχοι

Απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι έλεγχοι για την προστασία των ελληνικών προϊόντων, των παραγωγών, των καταναλωτών, αλλά και της μεταποίησης, οι οποίοι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν, τονίζοντας – παράλληλα – ότι οι έλεγχοι δεν είναι ευκαιριακοί.  

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων  είπε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ. Και αναμένονται πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους για να επιβληθούν, όπου κριθεί, κι άλλα πρόστιμα.

Το μέλι

Ειδικά για το μέλι τόνισε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και έτσι παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Με τη θέσπιση δε αυστηρότερων κυρώσεων, δημιουργείται, όπως επισήμανε «ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού».

Και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, η διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Αλιεία

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την αλιεία.

Τόνισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην εξωστρέφεια του κλάδου και υπενθύμισε ότι το ΥΠΑΑΤ διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και αλιευτικού τουρισμού, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές του κλάδου. Στόχος είπε, είναι και η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον κλάδο, μια για την αλιεία και μια για τις υδατοκαλλιέργειες. 

Ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με όλους τους φορείς της Αλιείας.

Κώστας Μπούμπας: Οι ορεινές περιοχές χρήζουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη αποτελεί τιμή για όλους τους Μακεδόνες

Το «Κούσασι» την Κυριακή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ”

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις