22/07/2024
31.9 C
Serres

Λαμπρός ο εορτασμός της μνήμης του Αγ. Σπυρίδωνος στις Σέρρες

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια  και πανδήμως εορτάσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγ. Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα  νεόδμητο ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών.

Αφ’ εσπέρας της εορτής, την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον ως είρηται περικαλλή Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Τον θείο λόγο, εκήρυξε, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου, ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου του ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του μεγάλου Ιεράρχου,

σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μνήμες των αγίων προβάλλουν ενώπιον μας, ως ένα κάλεσμα για τον προσωπικό μας αγιασμό, αλλά και ως ευκαιρία για πνευματική διδαχή και έμπνευση.

Σήμερα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου,  ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος ιερούργησε στην πανηγυρική θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών. 


Προ της απολύσεως της θ. ιερουργίας ανεγνώσθη η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως περί της συνδιοργανώσεως από την τοπική Εκκλησία και τον Δήμο Σερρών του 4ου Φεστιβάλ χορωδιακής θρησκευτικής Μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Λ. Τζορμπατζίδη, του Βυζαντινού Χορού «Συνηχούντες»,

υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Χρ. Ιωαννίδη, της Πολυφωνικής Χορωδίας Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Ηρ. Παναγόπουλου, της Βυζαντινής Χορωδίας του «Μαξιμείου» Ιδρύματος «Άγ. Νικήτας ο Νέος», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γ. Ζαρκατζά, του Βυζαντινού Χορού «ΕΥΦΩΝΟΝ» του ιερού Καθεδρικού Ναού  Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Στ. Ζαχαρίου και της Νεανικής Χορωδίας «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή.

 Στην ανακοίνωση αυτή μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Ἡ τοπική μας Ἐκκλησία ἐκτός τοῦ καθαρῶς ἁγιαστικοῦ, κηρυκτικοῦ, πνευματικοῦ καί φιλανθρωπικοῦ της ἔργου, ὅπερ καί πρῶτον καί κυρίαρχον στήν ἱεράν ἀποστολήν της λογίζεται καί εἶναι, ἐργάζεται φιλοπόνως καὶ πρός τήν κατεύθυνσιν τῆς καλλιεργείας, ἀναδείξεως καί προβολῆς τῆς ἐκκλησιαστικῆς καί πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς τοῦ τόπου μας.


Μέσα σ’ αὐτό τό πλαίσιο συνδιοργανώνει, μαζί μέ τόν Δῆμο Σερρῶν, τὸ 4ο Φεστιβὰλ χορωδιακῆς θρησκευτικῆς Μουσικῆς, πού θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 καί τήν Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στήν αἴθουσα ‘’ΑΣΤΕΡΙΑ’’ τοῦ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τῆς πόλεώς μας.

Σκοπός τῆς συγκεκριμένης ἐκδηλώσεως εἶναι ἡ προαγωγὴ, ἀνάδειξη καὶ καλλιέργεια τῆς πολιτιστικῆς, πνευματικῆς καὶ μουσικῆς παραδόσεως καί ἡ πνευματική προετοιμασία γιά τήν μεγάλη ἑορτή τῆς πίστεώς μας, τά ἅγια Χριστούγεννα». 

Στο τέλος της θ. ιερουργίας, στην οποία συμμετείχε συμπροσευχητικώς πλήθος ευλαβών πιστών, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευλόγησε, κατά το έθος, τα εόρτια κόλλυβα,

επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Αγ. Σπυρίδωνος στον ευλαβή λαό του Θεού και ευχαρίστησε ολοθύμως για την ιδιαιτέρως συγκινητική ανταπόκρισή του στο εφετεινό κάλεσμα της αγάπης της Εκκλησίας των Σερρών διά του εφετεινού «Εράνου Αγάπης», που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.


Δωρεάν θεατρικό εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Άρση καθηκόντων στον τακτικό επιθεωρητή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση αυτό το Σαββατοκύριακο στο πάρκο της Πλατείας Εμπορίου

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις