17/06/2024
20.9 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Η ΝΔ προχωρά σε συγχώνευση ΔΕΥΑ με πρόσχημα τα χρέη

Αυτό λοιπόν το νομοσχέδιο που πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ απέσυρε ως απαράδεκτο και αφορά στην συγκεντροποίηση των υπηρεσιών νερού και την άμεση ιδιωτικοποίηση του το επαναφέρει με διαδικασίες fast track. 

Πριν τις εκλογές θα ήταν μεγάλο το πολιτικό κόστος από μία τέτοια απόφαση, σήμερα όμως έχει το ελεύθερο να προχωρήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Επαναφέρει το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων,

ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος του οποίου το κυρίαρχο στοιχείο όσον αφορά το νερό είναι η προετοιμασία εδάφους για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ,

που προβλέπει την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή,

GOTSIKA

την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για τις απρόσκοπτες επενδύσεις των ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.

Προχωρά σε συγχώνευση των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με πρόσχημα τα μεγάλα χρέη που έχουν,

σε ενιαία τιμή του νερού, στην δημιουργία απρόσωπων μεγάλων επιχειρήσεων έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεντροποίηση των υπηρεσιών και η παράδοσή τους σε ακόμα μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους.


Η εκτίναξη της αύξησης στην τιμή του νερού θα φέρει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Πολλές οικογένειες θα βρεθούν χωρίς το κοινωνικό αγαθό,

οι παροχή του θα σταματά με το πάτημα ενός κουμπιού σε μια απρόσωπη επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί τα «έξυπνα» υδρόμετρα, χωρίς την δυνατότητα άμεσης επανασύνδεσης με κοινωνικά κριτήρια.

Οι συνέπειες που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός έχουν να κάνουν όχι μόνο με την αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και με τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ποιότητά του το επιχειρηματικό κέρδος.

Πείρα σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής υπάρχει, άλλωστε, «σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό νεράκι!


Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο τον λαό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΣ να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας που κήρυξαν σήμερα από τις 11:00 έως τις 3:00 το απόγευμα. Τον σερραϊκό λαό να σταθεί δίπλα τους και να στηρίξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων.

— Να αποσυρθεί τώρα ο όποιος σχεδιασμός της κυβέρνησης που αφορά στην συγχώνευση των Υπηρεσιών Ύδρευσης Αποχέτευσης.

— Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.

— Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

— Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Δήμος Βισαλτίας: Ευχαριστούμε τους εθελοντές αιμοδότες

Ημερίδα Πολιτικής Προστασίας και Άσκηση Εκκένωσης Σχολείου τη Πέμπτη και τη Παρασκευή στο Δήμο Σερρών

Συμμαχία Σερραίων: Πώς και γιατί βρέθηκαν ροζ ψηφοδέλτια των ΕΝΤΟΣ στην κάλπη;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις