18/06/2024
34.7 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας: Έντονη ανησυχία για το μέλλον των ΔΕΥΑ

Συνάντηση με εργαζόμενους των ΔΕΥΑ της ΠΕ Σερρών, πραγματοποίησε κλιμάκιο των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενο από τους Αβραμόπουλο Σωτήρη, Σαραντίδου Φιλιώ και Χαβατζά Γιώργο.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους εργαζομένους, διαφάνηκε η έντονη ανησυχία για το μέλλον των ΔΕΥΑ με τις συγχωνεύσεις, ο προβληματισμός για την αύξηση της τιμής του νερού, την χειροτέρευση της ποιότητάς του, τις εργασιακές σχέσεις να χειροτερεύουν.

Οι εξελίξεις φυσικά έχουν προηγούμενο. Κοινή αφετηρία είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που διαμορφώνουν ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που εντάσει τους φυσικούς πόρους στη λογική της απελευθέρωσης και της εμπορευματοποίησης.

Οπως έχει γίνει με την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, έτσι και το νερό, αφού απαξιώθηκε η διαχείρισή του από τους Δήμους μέσω των υποχρηματοδοτήσεων, αφού μπήκαν εργολάβοι σε έργα που δεν μπορούσαν να αναλάβουν οι ΔΕΥΑ,

έχει στρωθεί το έδαφος για να γίνει “εξυγείανση” και “ορθότερη” διαχείρισή του από μια ¨ανεξάρτητη¨ αρχή (ΡΑΑΕΥ),

Barat

που στην ουσία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με τσακισμένους μισθούς, χωρίς δικαιώματα.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε όλα τα θεσμικά όργανα, βάζουν όλες τους τις δυνάμεις για να αποκαλύψουν σε όλο το λαό πως οι εξελίξεις με τη διαχείριση του νερού θα φέρουν αρνητικά αποτελέσματα στο λαό.

Ακόμα και η κοινωνική πολιτική ορισμένων δήμων, με χαμηλή τιμολόγηση λογαριασμών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, θα αξιολογείται και θα κόβεται από την ανεξάρτητη αρχή, ως κόστος.


Στην ΠΕ Σερρών όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιοπορίζεται από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τα νέα δεδομένα (τσουχτερές χρεώσεις) που θα προκύψουν,

θα είναι καταστροφικά για το κόστος παραγωγής, αλλά και για όλη την υπόλοιπη διατροφική αλυσίδα. Θα οδηγηθούν σε αδιέξοδα ακόμη περισσότεροι παραγωγοί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και τις τιμές των αγαθών.

Το ΚΚΕ, δίνει τη μάχη και στο κίνημα, με τα μέλη του και τους οπαδούς του, στην οργάνωση περισσότερων φωνών αντίστασης και διεκδίκησης για νερό – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Για περισσότερες εστίες οργανωμένης πάλης και συμμετοχής για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού.


Υπάρχουν οι δυνατότητες και μπορεί να γίνει πράξη η φωνή των πολλών, η οργάνωση της  λαϊκής αντεπίθεσης με τη σημαία των κοινωνικών αναγκών.

Υπάρχει πολύτιμη πείρα, και συμπεράσματα από αγώνες που ανέτρεψαν αντιλαϊκά μέτρα, που έβαλαν φρένο στον συμβιβασμό, την ηττοπάθεια. Γιατί χωρίς αγώνα, χωρίς μάχη, τίποτα δε χαρίζεται.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, κατόπιν ανέπτυξε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας για το νερό που είναι οι παρακάτω:

  • συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται.
  • ενιαίος κρατικός φορέας  νερού που θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδάτινων πόρων
  • κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη η ΠΕ Σερρών
  • άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος
  • εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή
  • άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό

Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ-φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό

To KKE Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Ο Σερρών Θεολόγος: Η πόλις των Σερρών υπήρξε πάντοτε τόπος καλλιεργείας του πολιτισμού και του πνεύματος»

Στο Ζιντζιρλί Τζαμί η έκθεση Changes Through the Chains

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις