19/06/2024
24.9 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση: Κεντρική πολιτική η ασφάλεια των σχολικών μονάδων

«Δε χωράνε άλλες δικαιολογίες και υπεκφυγές.

 Εδώ και τώρα να μπούνε μπροστά οι ανάγκες μας!»

Στο ίδιο έργο θεατές, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν οι δημότες Σερρών, αυτή τη φορά στο δημοτικό σχολείο Προβατά, όπου κατέρρευσε μέρος της οροφής σε αίθουσα του δημοτικού σχολείου την ώρα του μαθήματος.

Από τύχη τα παιδία εκείνη την ώρα δεν ήταν στην αίθουσα. Και μπορεί για το συγκεκριμένο σχολείο να βρέθηκε άμεσα η χρηματοδότηση για την ανάθεση του έργου αποκατάστασης, παραμένουν όμως δεκάδες τα παλιά σχολεία του Δήμου μας που δεν ελέγχονται ούτε συντηρούνται.. μέχρι να γίνει το κακό..

Η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σερρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια του ιστορικού κτιρίου, τονίζοντας την ανάγκη να μη μένουμε σε μελέτες και κλεισίματα αιθουσών αλλά οι αρμόδιοι να φροντίσουν για την συντήρηση και αποκατάσταση των κτιρίων. Σε παλαιό ιστορικό κτίριο στεγάζεται, επίσης, το 11ο δημοτικό σχολείο και το 23ο αλλά και νηπιαγωγεία όπως το 15ο, το 25ο και 26ο που συστεγάζονται στο προπολεμικό Εβραϊκό σχολείο.

Barat

Αυτή καθ’ αυτή η παλαιότητα των κτιρίων δε θα αποτελούσε πρόβλημα αν οι έλεγχοι από τις τεχνικές υπηρεσίες και η συντήρησή τους πραγματοποιούνταν συστηματικά. Αλλά όπως παραδέχονται και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ούτε προληπτικοί έλεγχοι γίνονται ούτε συστηματική συντήρηση λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών των υπηρεσιών.

Το πρόβλημα των σχολικών μονάδων είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και οφείλεται, τόσο στα παλαιωμένα και ασυντήρητα κτήρια, όσο και στην αδυναμία των δήμων να διενεργούν τακτικούς ελέγχους (και όχι αφού παρουσιάζεται το πρόβλημα) σε όλες τις σχολικές μονάδες ώστε να έχουν πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, με σκοπό την έγκαιρη αποκατάστασή τους.

Ωστόσο, αυτό ούτε δίνει συγχώρεση, ούτε άφεση αμαρτιών στις δημοτικές αρχές, που γνωρίζουν τα προβλήματα αυτά, αλλά κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία ότι οι δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και χρήματα, χωρίς να πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει στους δήμους τα χρωστούμενα και να στελεχώσει τις υπηρεσίες των Δήμων.


Αρκείται ο δήμος Σερρών σε μελέτες και διαπιστώσεις, που και καθυστερούν τα έργα και κοστίζουν ακριβά στο Σερραϊκό λαό, χωρίς στην πραγματικότητα να γίνεται και ολοκληρωμένο έργο. Με λίγα λόγια, χρήματα για την πρόληψη δε διαθέτουμε, βρίσκονται όμως αμέσως όταν πρόκειται να δοθούν σε αναθέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τα κτίρια ελεγχόταν συστηματικά από τις υπηρεσίες του Δήμου.   

Η Λαϊκή Συσπείρωση, από θέση αρχής έχει ως κεντρική πολιτική της την προστασία και ασφάλεια των σχολικών μονάδων. Στην τελευταία Ειδική Συνεδρίαση για τη Λογοδοσία της Δημοτικής αρχής στις 15/5/2024, θέσαμε ερωτήσεις για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία. Οι απαντήσεις περιορίστηκαν για άλλη μια φορά στην απαρίθμηση των μελετών που έχουν γίνει ή θα γίνουν και στις αναθέσεις που θα γίνουν.. Η αυτεπιστασία που θα γλίτωνε τον δήμο μας από κατασπατάληση χρόνου και χρήματος,  είναι λέξη άγνωστη για τη δημοτική αρχή.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού! Υπάρχουν ήδη πολλές καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς σε διάφορα σχολεία για την ασφάλεια, έχουμε ήδη ένα θανατηφόρο δυστύχημα σε δημοτικό σχολείο και δεν ανεχόμαστε κάθε φορά να κινδυνεύουν τα παιδιά, επειδή οι δήμοι συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση, αυτήν ακριβώς που απαξιώνει τις δημοτικές υπηρεσίες και βάζει τα κέρδη των εργολάβων πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες και ζωές!

Να αναλάβει λοιπόν ο Δήμος Σερρών τις ευθύνες του, να παλέψει για την απόδοση των χρημάτων που οφείλει το κράτος στους Δήμους και να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο και την αποκατάσταση όλων των σχολικών μονάδων.


Καλούμε τον Σερραϊκό λαό να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση, να μην εφησυχάζει από τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις, να οργανώσει την πάλη του μέσα από τους συλλόγους εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε κάθε σχολείο, να καταγγέλλει και να διεκδικήσει όλα τα σύγχρονα μέσα που απαιτούνται για την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Τις ζωές των παιδιών δεν τις παζαρεύουμε, ούτε τις βάζουμε στο ζύγι του κόστους – οφέλους!

Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω ή να συγκαλυφθεί και απαιτούμε εδώ και τώρα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, προσβάσιμα σε όλους!

Την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών «Και τώρα…..Αγωνιζόμαστε!»

Το ΔΙΠΑΕ πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πλούσια η ιστορία της Θύελλας Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις