18/06/2024
22.6 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Είμαστε πρώτοι στο ξεπούλημα

Ολόκληρη η παρέμβαση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα κατά την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης της ΝΔ με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών.

Κύριοι του Υπουργείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή ως Ελληνική Λύση είχαμε ζητήσει μετά από κάποια εικοσιτετράωρα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και δεν ανταποκριθήκατε όλοι εσείς, όπως λέει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου κοινοβουλευτικού δημοκρατικού τόξου.

Δεν ανταποκριθήκατε, γιατί αυτές οι εκλογές έγιναν στη σκιά αυτού του εγκλήματος της τραγωδίας των Τεμπών. Και υπάρχει ιστορία. Δεν είναι το μόνο ατύχημα που έχει γίνει στα Τέμπη, γιατί έγινε πανομοιότυπο ατύχημα και δεν παραδειγματιστήκαμε, δεν διδαχθήκαμε από την ιστορία. 

Όταν μιλούσε ο επικεφαλής μας για το ξυλόλιο και πώς νοθεύονται τα καύσιμα και τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, αν και τα επικίνδυνα φορτία οι στρατιωτικοί λένε ότι μεταφέρονται στα τελευταία βαγόνια,

κάτι που δεν έγινε στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, το είχαμε πει και την άλλη φορά ο ιστορικός του μέλλοντος αν το απεικονίσει σε έναν πίνακα θα δείτε ότι από τη μία είναι η ζωή και από την άλλη είναι το εμπόριο.

GOTSIKA

Δηλαδή αυτή η σύγκρουση όπου το εμπόριο αυτής της αμαξοστοιχίας με αυτό το επικίνδυνο παράνομο υλικό σκότωσε τα νιάτα, σκότωσε τη ζωή, σκότωσε τα παιδιά, σκότωσε το μέλλον. 

Και είναι υποκρισία να λέμε όλοι μας ότι συμπάσχουμε. Δεν μπορούμε άλλη υποκρισία, διότι εμείς αύριο μετά την ψηφοφορία θα το έχουμε ξεχάσει.

Θα το έχουμε ξεχάσει, γιατί όπου χτυπάει η φωτιά εκεί πονάει για τη χαροκαμένη μάνα, για τον πατέρα που θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο νεκροταφείο και θα είναι ζωντανοί νεκροί, γιατί το δείχνει η ιστορία.


 Πού είναι οι αδικοχαμένοι του Γιάκοβλεφ; Πρέπει να πάμε και σε αυτό το ατύχημα. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1997, εβδομήντα νεκροί.

Και γιατί το λέμε αυτό, κύριοι; Διότι ο ελληνικός λαός πώς θα εμπιστευτεί την ελληνική δικαιοσύνη σε ότι αφορά την αποζημίωση των θυμάτων που σίγουρα αυτές οι χαροκαμένες, λαβωμένες, τραυματισμένες ψυχές δεν θα έρθουν, αλλά από πίσω μένουν στρατιές συγγενών, γονέων που είναι ζωντανοί νεκροί. 

Ξέρετε τι λέει ο κ. Χάρης Στάμου και ο κ. Γιάννης Κουμπούρας από το ατύχημα του Γιάκοβλεφ; Λείπουν οι νομικοί. Λείπει τώρα η κ. Κωνσταντοπούλου. Λείπουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Λείπει ο κ. Βορίδης που είναι νομικός.

Ξέρετε τι έχει πει το δικαστήριο; Ότι, λέει, δεν δίνει αποζημίωση στα παιδιά, διότι ήταν μικρά και δεν κατάλαβαν την απώλεια και την οδύνη. Και θα υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και σε όλους αυτούς τους συγγενείς τώρα που θα ανάβουν τα καντήλια και δεν θα υπάρχει αποζημίωση; Είμαστε σοβαροί; 


Το 1972 επί δικτατορίας, στις 16 Ιανουαρίου στο Δοξαρά Λάρισας και στα Ορφανά γίνεται το ίδιο ατύχημα ακριβώς στο ίδιο σημείο, ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα σε σιδηροδρομικό πριν γίνουν τα Τέμπη, δεκαεννιά νεκροί αποκεφαλισμένοι από μη συνεννόηση από τρεις σταθμάρχες.

Ονόματα; Γκέκας, Παπαδόπουλος, Χαλιώτης. Δικτατορία. Σε εννέα μήνες δικαστήριο. Σε εννέα μήνες δικαστήριο στην Καρδίτσα, πέντε χρόνια φυλακή σιδηροδέσμιοι. Και ο Υπουργός τότε από την ΕΣΑΠ σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Δεν μας αρέσει να τα λέμε; Αυτή είναι η ιστορία, κύριοι. Ήταν το περιβόητο τραγούδι το «Άιντε και ντε», ο Γιάννης Πουλόπουλος το είχε τραγουδήσει ως ζεμπεκιά σε στίχους Γιάννη Ρίτσου και μουσική Μαμαγκάκη, για να δείτε το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία. Έχει ξαναγίνει το ίδιο ατύχημα στο ίδιο σημείο, όπου ο τότε Παττακός είχε βάλει στα τρένα ραδιοτηλέφωνα και από τότε με αυτά τα ραδιοτηλέφωνα είναι ο ΟΣΕ.

Και μιλάμε για εκσυγχρονισμό με τη Σύμβαση 717 του Σεπτεμβρίου του 2014; Είμαστε με τα καλά μας; 

Μισό αιώνα μετά πείτε μου τι έκαναν όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα όταν έγινε ίδιο ατύχημα στο ίδιο σημείο με τον ίδιο τρόπο; Η μία τότε αμαξοστοιχία ήταν η «Ακρόπολις Εξπρές» από το Μόναχο και άλλη ήταν η «πόστα» με τρεις σταθμάρχης, που συγκρούστηκαν και είχαμε τους νεκρούς.

Παραδειγματιζόμαστε, λοιπόν, από την ιστορία όταν σήμερα ακόμη με αυτές τις αποζημιώσεις χρόνια μετά οι νεκροί του Γιάκοβλεφ, τα εβδομήντα αυτά νεκρά άτομα που πήγαν άδικα στα Πιέρια όρη, από το «Εξπρές Σάμινα» από το Ηράκλειο παλαιότερα ναυάγια δεν υπάρχει δικαιοσύνη που να αποζημιώνει τάχιστα τα θύματα.

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και γενικότερα ανακούφιση ψυχής από τους συγγενείς. Θα το έχουμε ξεχάσει και θα μπουν σε ένα κυκεώνα δικαστικής διαμάχης από την κ. Καρυστιανού που συγκεντρώνει υπογραφές η γυναίκα, αλλά δικαίωση δεν θα βρει.

Για να μην κρυβόμαστε, κάνουμε μια συζήτηση μόνο από πολιτικό στόμφο, όπως έγιναν και άλλες συζητήσεις και άλλα ατυχήματα και μπήκαν σε αυτή τη διελκυστίνδα για να πάρουν αποζημιώσεις και ποτέ δεν δικαιώθηκαν. Διότι, το κράτος, η πολιτεία, η πολιτική και οι πολιτικοί ξεχνάμε. Εκεί που πέφτει η φωτιά, εκεί καίει. 

Έχουμε έντεκα νεκρούς τον χρόνο από σιδηροδρομικά ατυχήματα. Αφύλακτες οι διαβάσεις. Δεν αποζημιώθηκαν ποτέ τα θύματα, λόγω του ότι δεν λειτουργούσαν οι μπάρες. Για όλα αυτά τι πιστεύετε ότι λέει ο ελληνικός λαός με μια ρήση; Δεν το λέω το άλλο, γιατί θα παρεξηγηθώ.

Διότι, η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά για δικαίωση στην καθημερινότητα για να πει πραγματικά οι υπεύθυνοι σε αυτή τη χώρα ζητούν ευθύνες από τους υπεύθυνους. 

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα πήγε έγγραφο από τους ιθύνοντες συνδικαλιστές μηχανοδηγούς ότι υπάρχει κίνδυνος. Το έλαβε κανείς υπόψη αυτό το έγγραφο; Όχι, στον κάλαθο των αχρήστων.

Είμαστε για ξεπούλημα πρώτοι. Ξεπουλάμε το «Ελληνικό» στην Al Maabar όμιλο Λάτση. Ξεπουλάμε την «Eldorado» στην Alamos Gold και στον Δήμο Τσανάκαλε που εκεί έχει αμαρτίες μεγάλες.

Ξεπουλάμε τη «ΛΑΡΚΟ» στον Steinmetz για να παίρνει το κοβάλτιο. Ρωτήστε ποιος είναι ο Steinmetz, του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος από τους Ρουμάνους -το λεγόμενο ερυθρό ένταλμα- και δεν τον παραδώσαμε ποτέ. Μιλάμε για ένα ξεπούλημα. Τριγώνου. Πάει το τρένο, δεν υπάρχει, βανάκια από εδώ κι από κει.

Μιλάμε σήμερα για τρένα όταν από το 2019 επί δικής σας Κυβέρνησης, σταμάτησε το τρένο σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; Δεν υπάρχει αυτό το περιβόητο τρένο να μεταφέρει τον λαό, τον πολίτη, τον στρατό, τον φοιτητή στο Δημοκρίτειο, σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, να πάει μέχρι τα Δίκαια του Έβρου πάνω στο Τριεθνές στον Δήμο

Όταν αφήνουμε μία περιοχή νευραλγικής φύσης, όπως είναι η Θράκη, ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας και κάνουμε και μια επιτροπή που σοφίστηκε η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Θράκης και την αφήνουμε εδώ και χρόνια χωρίς σιδηρόδρομο, μπορούμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό των τρένων στην Ελλάδα, σε μια διαμάχη που έχει ο ΕΡΓΟΣΕ με την HELLENIC TRAIN;

Αυτά τα «Pendolino» τα τρένα που πήραμε, οι Ελβετοί τα βγάλανε άχρηστα, τα λεγόμενα ασημένιο βέλος, «Frecciabianca» γιατί παίρνουν -λέει- εύκολα φωτιά. Όμως, όταν μιλούσε ο επικεφαλής μας για το ξυλόλιο και τι είναι το ξυλόλιο, εσείς εδώ νομίζατε ότι είναι έργο για Στίβεν Σπίλμπεργκ, επιστημονικής φαντασίας.

Εμείς ζητήσαμε σε λίγα εικοσιτετράωρα εξεταστική επιτροπή, γιατί οι εκλογές αυτές έγιναν υπό τη σκιά αυτής της τραγωδίας. Και είναι υποκρισία να λέμε ότι συμπάσχουμε. Προσωρινά, ναι, όπως σήμερα.

Ρωτάμε αυτόν τον πατέρα, τον Χαρίση Στάμου, που άδικα έχασε το παιδί του από το Γιάκοβλεφ και δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη, διότι το δικαστήριο είπε ότι τα παιδιά ήταν μικρά και δεν θυμούνται τον πατέρα τους.

Σοβαρά μιλάμε τώρα; Δεν σας πιάνει πόνος γι’ αυτές τις αποφάσεις –κύριε Ξανθόπουλε, νομικός είστε και πόσοι νομικοί εδώ- και περιμένουν από την  τραγωδία των Τεμπών οι συγγενείς τουλάχιστον να δικαιωθούν οι ψυχές από τα σπλάχνα τους; Δεν θα γίνει ποτέ!

Ακούστε, πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ανεξαρτήτου ιδεολογικής πλεύσης, ιδεολογικής απόκλισης και της λεγόμενης κομματικής πειθαρχίας. Θα μας δέρνουν Ερινύες όλους τους πολιτικούς, αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Επιτέλους να γίνει μία ουσιαστική έρευνα για τα ατυχήματα που χάνονται ελληνόπουλα, χάνονται τα παιδιά μας από αδιαφορία και αμέλεια. 

Δεν μπορεί εδώ και πενήντα δύο χρόνια με την περιβόητη τηλεδιοίκηση, που λέτε εσείς, να έχει γίνει πανομοιότυπο ατύχημα στο ίδιο σημείο το 1972.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έρθει και θα δει 1972 και 2023. Ποια είναι η διαφορά; Με τον ίδιο τρόπο, έγιναν δύο ατυχήματα στο ίδιο μέρος, χωρίς καμία ασφάλεια. Αναρωτηθείτε.

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τo επιχειρείν

Επίσκεψη Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πόλεις της Μακεδονίας

15ο Διεθνές Track Day-Serres 2024-Οι Alfisti το Σαββατοκύριακο στην πίστα των Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις