20/04/2024
18.1 C
Serres

Κώστας Μπούμπας :Ποια είναι η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ;

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024».

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα εστιάσουμε σε αυτόν τον Προϋπολογισμό στον πρωτογενή τομέα για να δείτε πραγματικά πώς δαπανώνται κάποια χρήματα εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών. 

Και θα το πω αυτό, διότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που δεν μελετήσατε ως θα έπρεπε, πηγαίνουμε σε άγνωστα νερά, αχαρτογράφητα και για να δείτε τι γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί βγαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,

ο κ. Αυγενάκης και κατηγορεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις των αγροτών δεν έχει ορθή διαχείριση. Γίνεται, δηλαδή, ένα μπάχαλο. Ναι, αλλά να θυμίσω ότι και πριν εσείς πάλι ήσασταν Κυβέρνηση. Εδώ είναι τώρα το τραγελαφικό. 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι αγρότες δεν πληρώθηκαν ακόμη; Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσουν τυχόν λάθη και δεν θα προλάβουν σε πέντε ημέρες.

Barat

Και έρχεται ο Μάρτιος του 2024 και πραγματικά οι αγρότες που περιμένουν τούτη την ώρα και οι οικογένειές τους για να ορθοποδήσουν δεν θα πληρωθούν για τον απλούστατο λόγο, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αλλάξει και λοιπόν, τι έγινε;

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα είναι υποστελεχωμένος, χρειάζεται χίλια επτακόσια άτομα και έχει πεντακόσια τριάντα.

Προσέξτε τώρα τι κάνουν. Πέραν του ότι παίρνουν εποχικούς που δεν έχουν την εξειδίκευση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει σε εταιρεία ιδιωτική το πώς θα διαχειρίζεται τα πληροφοριακά συστήματα. Πόσο δαπανά γι’ αυτό; Μέχρι το 2027 -κρατήστε το νούμερο- 19,5 εκατομμύρια ευρώ, κύριε Φωτόπουλε, που είστε και οικονομολόγος και οι λοιποί μου ομοϊδεάτες εκεί, για να ξέρετε. Γιατί λέτε;


Διότι έχουν συσταθεί τρεις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα ΚΑΠ και δεν έχουν ειδικούς και δίνουν σε εταιρεία ιδιωτική για να ελέγξει τα πληροφοριακά συστήματα και να δούμε αν θα πληρωθούν οι αγρότες. 

Προσέξτε τώρα. Οι δύο εταιρείες που ξαφνικά ως διά μαγείας έγιναν μία από το 2003, είναι δηλαδή η ίδια εταιρεία, Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει, τους δίνει το Υπουργείο άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ, πήγαμε στα 25, για να δει τα τυχόν λάθη που έγιναν από το 2019 μέχρι τώρα. Ναι, αλλά για αγρότες ακόμα απλήρωτοι είναι και αυτοί που υποβλήθηκαν σε έλεγχο. 

Μάλιστα ως Ελληνική Λύση καταθέσαμε πριν από λίγες ημέρες για το ζήτημα αυτό επίκαιρη ερώτηση. Μπορεί τώρα να γίνει δουλειά στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εποχικούς γεωπόνους για να στελεχώσουν τη διοίκηση όταν δεν γνωρίζουν το αντικείμενο;

Διότι το μόνιμο προσωπικό είναι αυτό, το οποίο θα μπορεί να ξέρει και τις καλλιέργειες, αλλά και θα μπορεί να διαχειριστεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 


Ακούστε τώρα. Τη νέα ΚΑΠ την διαπραγματεύτηκε μία ιδιωτική εταιρεία απέναντι σε τρεις γενικές διευθύνσεις που συστάθηκαν στο Υπουργείο για τη νέα ΚΑΠ. Ξέρετε πόσα λεφτά πήρε ως σύμβουλος αυτή η εταιρεία; Δηλαδή ήταν μέντορες αυτοί, σύμβουλοι. Πήραν 800.000 ευρώ. Άλλα οκτακοσάρια, έτσι μοιράζονται.

Τι έκανε αυτή η εταιρεία; Την πολυπλοκότερη ΚΑΠ που έχουμε σε όλη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα; Οι δηλώσεις των αγροτών που γίνονται να χάνουν δικαιώματα οι αγρότες κατά 20%. 

Και ερωτώ: Μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ο αγρότης και κτηνοτρόφος και ο αλιέας που μας ακούει αυτή την ώρα για τον Προϋπολογισμό που κατατίθεται όταν έχουν γίνει αυτές οι ατασθαλίες, αυτή η μη σωστή χρηστή διοίκηση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Κι όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να είναι από την ΔΑΟΠ ελεγχόμενος, δηλαδή από τις κατά τόπους διευθύνσεις και να μην γίνεται από ένα προσωπικό εποχικό, το οποίο το παίρνουμε απλά, το προσλαμβάνουμε χωρίς να έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση. 

Είναι πολλά, διότι εδώ και τα λεφτά είναι πολλά και θα έρθει ο Μάρτιος του 2024 και θα είναι απλήρωτοι αυτοί οι αγρότες και κάποιοι ιδιώτες θα πανηγυρίζουν. Είναι πολλά τα λεφτά, 19,5 εκατομμύρια ευρώ, 5 εκατομμύρια ευρώ, 800.000 ευρώ. 

Πάμε στον ΕΛΓΑ. Κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός, πέρα από το ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδικός κωδικός για το αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που δεν το κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια, αν μιλάμε για αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, κύριοι, που θέλετε να ψηφίσετε ένα καινούργιο νομοσχέδιο οσονούπω, η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ ποια είναι;

Να αυξήσετε το κόμιστρο κεφαλαιακός φόρος, το ασφάλιστρο από 4% σε 8%; Αυτή είναι η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ; Ή η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ είναι να πληρώνει για τυχόν δηλώσεις ζημιάς ο αγρότης 1 ευρώ κατά στρέμμα;

Με τον ΕΛΓΑ τι συμβαίνει; Δεν έχει προσωπικό. Παίρνει γεωπόνο από την Κρήτη να πάει στην εκλογική μου περιφέρεια, στις Σέρρες, να ελέγξει την καλλιέργεια.

Ούτε την καλλιέργεια του καπνού δεν μπορεί να ξέρει αν και είναι σε φθίνουσα πορεία ο καπνός. Και παίρνει κατά τόπους γεωπόνο, δηλαδή είναι διπλά τα έξοδα και οι εργατοώρες, για να πάνε να του δείξει τα χωράφια.

Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος έπρεπε να είναι και στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό και έπρεπε να έχει ψηφιοποιηθεί, διότι ο αγρότης για να δηλώσει ζημιές περιμένει τη ντουντούκα στο καφενείο. Είμαστε κατά τα άλλα στην εποχή του know how, της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τώρα μελετάτε και το ενδεχόμενο αύξησης ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες. Αυτή είναι η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, όπως την οραματίζεστε;

Γι’ αυτό λέμε ότι δεν υπάρχει και με βάση τον Προϋπολογισμό ένα σταθερό πλαίσιο και ένα σταθερό σχέδιο απέναντι και στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου τα λεφτά είναι πολλά, αλλά και στον ΕΛΓΑ, αν θέλει ο ΕΛΓΑ πραγματικά να είναι στο κεφάλι του αγρότη.

Πέραν του ότι πρέπει να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός για τα αγροκτήματα, πρέπει να θεσμοθετηθούν τα αγροτικά επιμελητήρια για να εργαλειοποιηθούν, πρέπει να γίνουν τοπικά συμβόλαια υποστήριξης αγροτικών προϊόντων για προωθηθούν σε ξενοδοχεία αγροτικά προϊόντα.

Αν πάμε στην κτηνοτροφία εκεί είναι μια άλλη αμαρτία. Η αύξηση ηλικιακά των κτηνοτρόφων, αύξηση των ζωοτροφών, παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων και με την πάχυνση ακούγεται κάτι, τα βοσκοτόπια που δεν έχουν ολοκληρωθεί με διαχειριστικά σχέδια βελτίωσης.

Oπότε, πώς θα οραματίζεται σήμερα ο Έλληνας, με βάση τον προϋπολογισμό, ότι μπορεί να έχει μέλλον στον πρωτογενή τομέα; Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Δουλειά δεν γίνεται. Διότι αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα. Και μάλιστα, το Υπουργείο κάθε εβδομάδα βγάζει διευκρινιστικές εγκυκλίους προσπαθώντας να μελετήσει τη νέα ΚΑΠ. 

Το θέμα είναι ότι οι αγρότες έχουν πέντε μέρες να το δηλώσουν τώρα, δεν έχουν πληρωθεί από το 2019, θα έρθει ο Μάρτιος του 2024. Και είμαστε η χώρα της γηραιάς που αυτή τη στιγμή έχουμε το πολυπλοκότερο σύστημα σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ. 

Ολοκληρώνοντας, για να μην υπερκεράσω τον χρόνο, θέλω να πάω στο μέλι, γιατί γίνεται και μια μεγάλη διαμαρτυρία μελισσοπαραγωγών. 

Ο Ευρωβουλευτής μας, ο Μανώλης Φράγκος, κατάφερε και πέτυχε ως υπεύθυνος της αρμόδιας αγροτικής επιτροπής να υπάρχει ιχνηλασιμότητα πλέον στο μέλι, διότι υπάρχει μεγάλη νοθεία στο μέλι. Και υποστηρίχθηκε το «καλάθι του πρωινού» στην Ευρώπη χάρη στην παρέμβαση του δικού μας Ευρωβουλευτή -δεν πλέκω εγκώμια,

αλλά αυτή είναι η αλήθεια-, για να μπορεί να υπάρχει ιχνηλασιμότητα και ταυτοποίηση για το ελληνικό μέλι. Σήμερα οι μελισσοπαραγωγοί είναι στους δρόμους, διότι δεν έχετε θεσπίσει την ιχνηλασιμότητα. 

Αυτό, λοιπόν, το πέτυχε με μια ευρεία πλειοψηφία ο Μανώλης Φράγκος, προκειμένου το ελληνικό μέλι και γενικότερα το σωστό μέλι να έχει ταυτοποίηση,

να έχει brand name, και όλες οι χώρες που συμμετέχουν με γλυκαντικές ουσίες ή με άλλες προσμίξεις φθίνουσα να αναφέρονται μέσα, διότι πλέον γίνεται ένα εργαλείο, ένα εργαστήριο αναφοράς για το μέλι. 

Αυτά είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν και πρέπει να μας απασχολήσουν, διότι ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο αλιέας, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σήμερα, περιμένει με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό, κυρίες και κύριοι, να υπάρχει μία λελογισμένη,

χρηστή διαχείριση χρημάτων, με σωστή λειτουργία και του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ και των άλλων υπηρεσιών και αρμόδιων φορέων, να είναι κοντά του για να του δώσουν έναν μπούσουλα.

Και δη οι νέοι αγρότες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην ύπαιθρο, αλλά το τοπίο είναι «θολό» και υπάρχει μία αβεβαιότητα. 

Σε λίγες μέρες γίνεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα στις Σέρρες, την εκλογική μου περιφέρεια. Θα έχει πάνω από τετρακόσιες εξήντα χιλιάδες panels και ενενήντα μονάδες κτηνοτροφικές αφανίζονται από τον χάρτη. 

Θέλει προσοχή, για να μπορέσουν οι επόμενες γενεές να μας μνημονεύουν ότι εμείς κάναμε κάτι γι’ αυτές για να τους δώσουμε μια σιγουριά και ένα μέλλον ως παρακαταθήκη για τα παιδιά μας.

Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας: Έντονη ανησυχία για το μέλλον των ΔΕΥΑ

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Η παρακμή της Κλασσικής Ελλάδος και η κληρονομιά στην Ανθρωπότητα 

Στο Ζιντζιρλί Τζαμί η έκθεση Changes Through the Chains

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις