22/07/2024
31.9 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Δεν γίνεται να μιλάμε για μια «Γαλάζια Οικονομία» στις δικές μας θάλασσες

Αναλυτικά η ομιλία  ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ  στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Οι προοπτικές της γαλάζιας οικονομίας: Βιώσιμος Τουρισμός».

Θα βάλω κάποια ζητήματα, χωρίς να μακρηγορήσω. Αυτό, που απασχολεί σήμερα την επιτροπή και είναι πολύ σημαντικό θέμα η «Γαλάζια Οικονομία» καθώς  τα στοιχεία ότι εργάζονται στην Ευρώπη, 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι και μέχρι το 2030 ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Αλλά, σήμερα αν μιλάμε για «Γαλάζια Οικονομία» τουλάχιστον για τη δική μας πατρίδα, με μια χώρα πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με 6.000 νησιά, με το 15% που καταλαμβάνει η ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα υπάρχει μια ναυτική δύναμη στην Ελλάδα και το ξέρω τοις πάσι.

 Σήμερα, όμως δεν γίνεται να μιλάμε για μια «Γαλάζια Οικονομία» στις δικές μας θάλασσες, όπως για παράδειγμα αν δεν γίνει κάτι με τους γείτονες, οι οποίοι παραβιάζουν ασύστολα την «Συνθήκη της Βασιλείας» και ότι αυτό συνεπάγεται με το Σκραπ, με τα πλοία που διαλύουν,

άρα λοιπόν υπάρχει μία ρύπανση γενικότερα στο Αιγαίο Πέλαγος και επειδή προέρχομαι από το νομό των Σερρών,

GOTSIKA

ο οποίος είναι και παραθαλάσσιος σε ένα κομμάτι, φαντάζομαι δεν μπορούμε να μιλάμε για «Γαλάζια Οικονομία» αν δεν διευθετήσουμε τις εκβολές των ποταμών.

 Δηλαδή, τα ποτάμια έχουν τις φερτές ύλες, δεν εφαρμόστηκαν κάποιες διακρατικές συμφωνίες ως θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα Ελλάδα-Βουλγαρία. Το πρόβλημα είναι και στο Στρυμόνα και στον Αλιάκμονα και το ξέρετε αυτό.

Άρα, λοιπόν πρέπει να γίνει διευθέτηση στις εκβολές των ποταμών, γιατί ρυπαίνουν τις θάλασσες είναι απλό το πράγμα και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.


Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μία «Γαλάζια Οικονομία», αν δεν το δούμε το θέμα και γεωσκοπικά. Δηλαδή, τι κάνουμε με την Υποθαλάσσια Γεωθερμία;

 Που μπορεί να είναι μια παραγωγή πλούτου τα επόμενα χρόνια, αλλά  θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος.

Είναι, ένας πεπαλαιωμένο νόμος. Διάβαζα ότι η Γεωθερμία, θεωρείται μεταλλευτική δραστηριότητα και όχι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Φαντάζομαι πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα: Πρόσκρουσης και Αλλαγής Μορφολογίας Ακτών,

δηλαδή σε πολλές περιοχές ανεξέλεγκτα οι χείμαρροι, αλλά και η διάβρωση των ακτών, που γίνονται από ανθρώπινες παρεμβάσεις με μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον Αιγιαλό, που παραβιάζει ασύστολα το λεγόμενο Παράκτιο Τουρισμό.


 Άρα, εκεί πρέπει να διευθετηθούν κάποια πράγματα. Σε ότι αφορά βεβαίως, την ευταξία που πρέπει το επίδικο της όλης κατάστασης, δηλαδή αν και τα ξέρουμε πάνω-κάτω, θα πρέπει να είναι δραστικά τα μέτρα.

Σε ότι αφορά αυτό που λέμε σήμερα «Γαλάζια Οικονομία», σαφώς σχετίζεται και με την «Πράσινη Οικονομία» δεν είναι αλληλένδετα, αλλά είναι και με την «Κυκλική Οικονομία» και όλοι μιλάμε για αυτή τη λέξη «Αειφόρα Ανάπτυξη» είναι  πολύ καλή, αλλά σε πολλά πράγματα πρέπει να κάνουμε τομές.

Δηλαδή, να κάνουμε τομές, τι γίνεται με τα πεπαλαιωμένο καΐκια τα οποία οι άνθρωποι ζητούν αντικατάσταση.

 Άρα, και αυτά ρυπαίνουν το περιβάλλον. Θα πρέπει επιτέλους, εμείς το είχαμε πει τότε ως, Ελληνική Λύση να γίνει χάραξη των αλιευτικών ζωνών για να ξέρουμε και χωροταξικά τι γίνεται με τα ψάρια, με τον υποθαλάσσιο πλούτο.

 Πάμε σε ένα άλλο σημαντικό θέμα κύριε Γενικέ, που δεν εννοείται γαλάζια οικονομία χωρίς την απαιτούμενη υδατοκαλλιέργεια που είναι και η τροφή του μέλλοντος. Δηλαδή, σήμερα είναι περίπου αν θυμάμαι καλά το 28-30%, θα διπλασιαστεί.

 Άρα, μιλάμε για νέα επαγγέλματα, όπως είναι ο μάνατζερ ιχθυοτροφείων που πρέπει να τα προωθήσουμε, τα οποία δίνουν,

δηλαδή, τα εχέγγυα κάποιοι νέοι να ασχοληθούν για να μην έχουμε πάλι αυτή τη μετανάστευση, αλλά φυσικά οι ιχθυοκαλλιέργεια – υδατοκαλλιέργεια νομίζω είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο σχετίζεται με την γαλάζια οικονομία.

 Εν κατακλείδι δεν θέλω να μακρηγορήσω, αλλά τα πάντα είναι μια παρατήρηση. Φαντάζομαι και στην γαλάζια οικονομία τα πάντα είναι μια παρατήρηση,

αλλά και ένα άλλο γεγονός σε μένα που με ανησύχησε χθες το βράδυ που διάβαζα όσο μπορούσα για τη γαλάζια οικονομία, είναι η χαμηλή ποσόστωση στις γυναικείας παρουσίας, δηλαδή, είναι μόλις 22% οι γυναίκες.

 Νομίζω πρέπει να δώσουμε τα εχέγγυα στο γυναικείο Επιχειρείν, να ασχοληθεί σε ένα ανδροκρατούμενο δυστυχώς, όπως είναι και το ξέρετε πολύ καλά αυτά που σχετίζονται με την γαλάζια οικονομία.

Νομίζω κάποιες τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνουν με απώτερο σκοπό όλες οι δραστηριότητες που θα γίνουν, αρκεί να είναι ωφέλιμες και για τις επόμενες γενεές, παραλαμβάνοντας αυτό τον πλούτο που έχει αυτή η επιστήμη που ασχολείται με τη γαλάζια οικονομία.

 Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και φυσικά και την Πρόεδρο που βάζει αυτό το σημαντικό θέμα, έχουμε συνηθίσει ξέρετε να λέμε για γαλάζια πατρίδα ενώ, εδώ υπάρχει η γαλάζια οικονομία με πολλές προοπτικές για το μέλλον.

Καρναβαλική παρέλαση από τον Σύλλογο Γιορτή Τέχνης Σερρών

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Διοικητήριο

Δημήτρης Νότας: Σύμβαση 1.500.000 ευρώ για το δίκτυο ύδρευσης στο Νέο Σούλι!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις