18/06/2024
30.2 C
Serres

Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης: Δυστυχώς η εμπειρία του Καλλικράτη δεν αξιοποιήθηκε από την Πολιτεία

Ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης μίλησε για το νερό και τις ΔΕΥΑ στην Θεσσαλονίκη ενώ τόνισε πώς “Δυστυχώς η εμπειρία του Καλλικράτη δεν αξιοποιήθηκε από την Πολιτεία”

kleanthis kotsakiaxidis giannis lantzos

Εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια από το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού – ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ», πραγματοποιήθηκε στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Ένας από τους Κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης εκπροσωπώντας την ΕΔΕΥΑ , μιας και στην νέα θητεία ο ίδιος έχει την θέση του Γενικού Γραμματέα.

kleanthis kotsakiaxidis deya irakleias edeya thessaloniki

Ο κ. Κοτσακιαχίδης τόνισε πως φέτος τον Μάιο συμπληρώνονται 10 χρόνια από το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το 2014 στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης.

Barat

Η ΕΔΕΥΑ ως Ένωση των 123 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της χώρας μας και παρέχουν καθαρό, ποιοτικό και φθηνό νερό σε 5 εκ. πολίτες, υποστηρίζει διαχρονικά την ανάγκη να είναι δημόσια ή δημοτική η διαχείριση του νερού, είπε στη τοποθέτησή του και συνέχισε λέγοντας πως η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέτυχε με επιπτώσεις αρνητικές στις τοπικές κοινωνίες.

«Η σύγχρονη τάση πλέον είναι η ανάκτηση της διαχείρισής του από τους ιδιώτες, δηλ. η επαναδημοτικοποίηση.

panagiotis grigoriadis giannis houvardas

Αυτό το διάστημα σήμερα που μιλάμε σχεδιάζεται από την πολιτεία η αλλαγή της δημόσιας πολιτικής νερού μέσω συνενώσεων των ΔΕΥΑ, με στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας και πρόσχημα τα προβλήματα και τις παθογένειες των ΔΕΥΑ.


Οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ θα δημιουργήσουν προβληματικούς οργανισμούς με λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες, και μάλιστα χωρίς να έχουν λυθεί βασικά προβλήματα των ΔΕΥΑ όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος και η υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Δυστυχώς, η εμπειρία του Καλλικράτη που υποχρέωσε τις ΔΕΥΑ να παραλάβουν μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα φαίνεται ότι δεν αξιοποιείται από την Πολιτεία και το λάθος επαναλαμβάνεται.

Πρόσφατα η ΚΕΔΕ μαζί με την ΕΕΤΑΑ κατέθεσαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μια ολιστική πρόταση για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης-αποχέτευσης, η οποία θεσμοθετεί τη διαδημοτική συνεργασία ως μέσο ενίσχυσης των αδύναμων ΔΕΥΑ.

Η πρόταση αυτή θα κατοχυρώνει τη δημοτική διαχείριση του νερού και θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των ΔΕΥΑ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.»


Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κοτσακιαχίδης ανέφερε ότι ¨Εμείς όλοι καλούμαστε να στηρίξουμε τη δημόσια διαχείριση του νερού ώστε να έχουμε καθαρό, ποιοτικό και φθηνό νερό.¨
Το ερώτημα όμως παραμένει;
Ξέρει η πολιτεία τι θέλει να κάνει με το νερό;
Ή απλά θέλει να πληρώνει λιγότερο η ίδια για να έχουν οι πολίτες φθηνό νερό;

Θανάσης Μαλλιαράς προς Υφυπουργό Ανάπτυξης: «Στηρίξτε έμπρακτα τις σερραϊκές επιχειρήσεις»

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: Επικρατεί «χάος και αταξία»

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: 7 προτάσεις για την πόλη μας!

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων: Επιδείνωση στην προσβασιμότητα σε δρόμους και πεζοδρόμια των Σερρών

Δέσποινα Χατζηγαβριήλ: Τα νέα παιδιά, να κατανοήσουν την σπουδαιότητα του νερού!

Στις Σέρρες ο Μανώλης Κεφαλογιάννης την Παρασκευή 24 Μαΐου

Παρέμβαση Λεονταρίδη στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Απόστολος Τζιτζικώστας: Στόχος της ΕΝΠΕ η Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις