18/06/2024
30.2 C
Serres

Επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ τις προσφυγικές δομές του Νομού Σερρών

Κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στις δύο προσφυγικές δομές, και στις δομές κοινωνικής πρόνοιας της ΠΕ Σερρών με επικεφαλής την Σαραντίδου Φιλιώ, Περιφερειακή Σύμβουλο και την Τούσκα Ελενα Δημοτική Σύμβουλο Σερρών. 

Στις προσφυγικές δομές του Κλειδιού και των Σερρών, από τις συζητήσεις με τους εργαζομένους, προέκυψε ότι πάνω από τα 3/4 του προσωπικού (διοικητικό- επιστημονικό προσωπικό, υγειονομικοί, καθαριότητα, φύλαξη κλπ) απασχολούνται  με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με παρατάσεις και ένα καθεστώς ανασφάλειας σε ένα χώρο όπου σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση επεκτάσεις για να αυξηθεί η χωρητικότητά τους. 

Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη οι εστίες  πολέμου στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη, αυξάνει ο κίνδυνος  για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ Ανατολής με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με αυτά τα δεδομένα, οι προσφυγικές ροές θα συνεχίσουν να υφίστανται και μάλιστα είναι πιθανό να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.  

Παράλληλα, επειδή οι εργαζόμενοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δομών, για να καλύψουν καίρια πόστα, αναγκάζονται να εργάζονται σε αλλότρια καθήκοντα από αυτά για τα οποία προσλήφθηκαν. Η ανασφάλεια και το άγχος που βιώνουν είναι σε καθημερινή βάση.

Οι μισθοί τους επίσης είναι χαμηλοί, οπότε δεν μπορούν να καλύψουν βασικά έξοδα διαβίωσής τους. Πόσο μάλλον που η ακρίβεια, τρώει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. 


Από όλους τους εργαζομένους που συνευρέθηκε το κλιμάκιο, προέκυψε το εύλογο ερώτημα: πως είναι δυνατό στις δομές να υπάρχει πλήθος εργασιακών σχέσεων,  τη στιγμή που είναι απαραίτητο και αναγκαίο το σταθερό προσωπικό για την στελέχωσή τους.

Από αυτή την κατάσταση που βιώνουν όλοι τους, νιώθοντας όμηροι στον εκάστοτε εργολάβο ή πρόγραμμα, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να σκεφτούνε πως άλλος δρόμος από την οργάνωσή τους δεν υπάρχει. 

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων από όποιο μετερίζι του δίνεται η δυνατότητα (από την Τοπική Διοίκηση, τη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο) αλλά και μέσα στους αγώνες του κινήματος. 


Είναι ώρα και οι εργαζόμενοι των δομών να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με άλλους εργαζόμενους το αυτονόητο: σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς, ζωή με ποιότητα. 

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να πιστέψουν στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και του συλλογικού αγώνα. 

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και τις δύο δομές κοινωνικής πρόνοιας στο Σιδηρόκαστρο και τις Σέρρες. Στο ΠΑΑΠΑ (Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία) Σιδηροκάστρου, βγήκαν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που είναι σε οριακό σημείο.

Οι ελλείψεις είναι πάνω από το 59% του οργανογράμματός του. Ένα σημαντικό κενό των θέσεων καλύπτουν οι εργαζόμενοι ΣΟΧ- Covid, οι οποίοι είναι προσωρινοί  εξυπηρετώντας όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες του παραρτήματος. 


Επίσης η πλειοψηφία των περιθαλπόμενων είναι ανήλικοι, μεταξύ των οποίων ορισμένοι είναι σε κλινήρη κατάσταση, γεγονός που χρήζει   ακόμα πιο εξειδικευμένο υγειονομικό και επιστημονικό προσωπικό.

Η σχέση όλων των περιθαλπομένων και το δέσιμο με τους φροντιστές τους δεν μπορεί να είναι περιστασιακό, ούτε να δημιουργεί ανασφάλεια και αποσυντονισμό στα ανήλικα παιδιά αλλά και στα μεγαλύτερα άτομα της δομής. 

Αντίστοιχα ζητήματα προέκυψαν και από το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία Σερρών (Κ.Α.Α.Μ.Ε.Α.), όπου και αυτό αντιμετωπίζει  προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού. 

Η ιδιαιτερότητα των προνοιακών δομών, η αναλγησία όλων διαχρονικά των Κυβερνήσεων φωτίζει τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις της που δεν είναι άλλες από τη λογική του «κόστους- οφέλους».

Εργαζόμενοι και ωφελούμενοι αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που έχουν «κόστος» για το σύγχρονο αστικό κράτος.

Όμως την ίδια στιγμή δίνονται πακτωλοί χρημάτων και επιδοτήσεις σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, σε ΜΚΟ μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προωθείται η «αποασυλοποίηση» νομιμοποιώντας πολιτικές εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών. Αυτή είναι η κατάσταση που ισχύει. Όμως μπορεί να ανατραπεί. 

Το ΚΚΕ, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του κλιμακίου, μάχεται και μπαίνει μπροστά στην ανάδειξη των ζητημάτων των εργαζομένων, των δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων που φιλοξενούνται στις προνοιακές δομές του νομού μας. 

Άνοιξε και πάλι τις πύλες του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών

Προώθηση διακρατικής συνεργασίας για το σχεδιασμό ενός ευρωπαϊκού πτυχίου

Ξεκίνησε η υλοποίηση 4έργων από την Π.Ε Σερρών ύψους 10 εκ. ευρώ!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις