19/06/2024
29.1 C
Serres

H Κατερίνα Περιστέρη Υπ. Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα!

Με όραμα τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας είμαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Σερρών στο συνδυασμό Αλληλεγγύη του Απόστολου Τζιτζικώστα αναφέρει η Αρχαιολόγος-Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

Υπερόπλο για την πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Νομού Σερρών και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης.


Θέλω τη βοήθεια όλων των Σερραίων για να ανεβάσουμε τον πήχυ ψηλά στο Νομό μας, αναδεικνύοντας, μέσω των έργων του ΕΣΠΑ που χειρίζεται η περιφέρεια, αυτό το μοναδικό οικουμενικό μνημείο.


Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τόσο από την αρχαιολογική υπηρεσία ως διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, πραγματοποιώντας με αγάπη πλήθος ανασκαφών, όσο και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Τομεάρχης Πολιτισμού, πραγματοποιώντας έργα του ΕΣΠΑ για αρχαιολογικύς χώρους, μουσεία, ναούς, νεότερα μνημεία κ.α.

Barat

Περιμένω να μου δώσετε το χέρι να πάμε μπροστά, να γίνει το Μνημείο του Τύμβου Καστά δάδα παγκόσμιας προβολής της ιστορίας του τόπου μας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Κατερίνας Περιστέρη

Η Περιστέρη Κατερίνα είναι Αρχαιολόγος – Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης
Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Τομεάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Γεννήθηκε στην Καβάλα.


Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα «Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας».

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές -DEA – στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris1-Sorbonne – UFR d΄Art et d΄Archeologie – Prehistoire – Ethnologie – Anthropologie. Παρακολούθησε μαθηματά σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Εργαστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associee) στο ίδρυμα ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris 1 Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales, Ardeche.


Από το 1980 εργάστηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος του Υπουργείου Πόλιτισμού. Αρχικά στη Θράκη, στη ΙΘ’ ΕΠΚΑ (ανασκαφές στα αρχαία Άβδηρα, στη Μαρώνεια και στη Μεσημβρία – Ζώνη).


Συνέχισε το 1983 στη ΙΗ’ ΕΠΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας (ανασκαφές Νομού Καβάλας: Προϊστορικός Οικισμός Ντίκιλι –Τας, Αρχαίοι Φίλιπποι, υπεύθυνη αρχαιολόγος συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στο αρχαϊκό αγγειοπλαστείο στη θέση Φαρί, καθώς και στον αρχαιολογικό χάρτη Θάσου, ανασκαφές Νομού Δράμας: Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση, Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ταφικών τύμβων ρωμαϊκών χρόνων στη θέση Ποταμοί Κάτω Νευροκοπίου, κάστρο Πλατανιάς, ανασκαφές Νομού Σερρών: σωστικές ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του Νέου μουσείου Δράμας το 2000).

Στην ΚΗ’ ΕΠΚΑ Σερρών ανέλαβε ως διευθύντρια από την ίδρυση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις αρχές του 2004 μέχρι και το 2015 (ανασκαφές: στην αρχαία Βέργη, οικισμός και νεκρόπολη ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στο «Μαύρο βράχο» Σιδηροκάστρου, όπου βρέθηκε Ιερό Νυμφών Απόλλωνα και Πάνα ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και στην Αμφίπολη σε ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς τάφους στο πλαίσιο του οδικού άξονα Σερρών Αμφίπολης 2010-2012, στον αρχαίο οικισμό, στην αρχαϊκή νεκρόπολη περιοχής Καστά και από το 2011 μέχρι και το 2015 η ανασκαφική έρευνα στο μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά).


Διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Πολιτισμού και Αρχαιολογίας κατά την περίοδο 2017-2019 και στη συνέχεια από το Σεπτέμβριο 2019 ορίστηκε αιρετή Τομεάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συμμετείχε σε συνέδρια διεθνή και τοπικά (σε Ευρώπη, Καναδά και Βαλκάνια).

Παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το 2016 το ανασκαφικό έργο του Τύμβου Καστά 2010-2015. Συνδιοργάνωσε την Έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος – Αρχαία Μακεδονία» στο Λούβρο το 2011.

Έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού (Μόντρεάλ III Καναδά, Γαλλίας Παρίσι, Lille, Κύπρου, Ελβετίας, Γενεύης και Λωζάνης, Βουλγαρίας, Σόφια, Σωζόπολη, Μπλαγκόεβγκραντ, Ιταλίας, Αρχαία Ποσειδωνία) καθώς και σε πολιτιστικά ιδρύματα Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Δράμα, Σέρρες, Ρόδος κά) και εξωτερικού (Λονδίνου, Μπλαγκόεβγκραντ, Σόφιας, Αρχαίας Ποσειδωνείας, Μουσείου Λούβρου, Παρίσι).
Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά.

Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενδεικτικά: Μακεδονικό βραβείο 2014 από το ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου (Δράμα 2014), Διεθνές βραβείο Αρχαιολογικής Ανακάλυψης και καλύτερης Ανασκαφής στην περιοχή της Μεσογείου Khaledal-Asaad (Χάλεντ Άσαντ) από την ΟΥΝΕΣΚΟ (αρχαία Ποσειδωνία 2015).


Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ενδεικτικά:


Αρχαία Μακεδονία, (Νομός Σερρών–Αμφίπολη–Τύμβος Καστά), Εκδόσεις Μέλισσα 2017.
Αρχαία θέατρα της Μακεδονίας (Αμφίπολη), εκδόσεις Διάζωμα 2011.


Au royaume d’Alexandre le Grand–La Macedoine antique (Amphipolis), Louvre editions 2011.


“Μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης/ The Kasta Tumulus and the Lion of Amphipolis” στο “Ανακάλυψε την ιστορία της Αμφίπολης/Discover the history of Amphipolis”, Θεσσαλονίκη: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Borderless Culture, 2019.

Γέμισε το Επιμελητήριο στην παρουσίαση του Βιβλίου της Κατερίνας Περιστέρη: «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης»

Δήμος Σερρών: 214 υποψήφιοι για τη Βαρβάρα Μητλιάγκα!

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Με το αν και με το ίσως…

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις