20/05/2024
21.9 C
Serres

Στήνονται κάλπες για την εκλογή των νέων συμβουλίων σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Κάλπες θα στηθούν το επόμενο διάστημα για την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Οι δήμαρχοι ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμη μάχη, ενώ ήδη άρχισε να ξεκαθαρίζει και το τοπίο των υποψηφιοτήτων.

Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της χώρας έχουν περιθώρια μέχρι την 31η Ιανουαρίου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, για τις οποίες η ημερομηνία που ορίστηκε είναι η 16 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογική αναμέτρηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ήδη εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που όρισε την 28η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για τις εκλογές στην ΚΕΔΕ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο οι προθεσμίες να παραταθούν κατά μία εβδομάδα.

GOTSIKA

Στήνονται κάλπες για την εκλογή των νέων συμβουλίων σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Καϊτεζίδης και Δανιηλίδης διεκδικούν την προεδρεία της ΠΕΔ

Εκδόθηκε ήδη το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην τροποποίηση και συμπλήρωση του ΠΔ 75/2011 με τίτλο: «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας».

Συνεπώς εως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν γίνει οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οι εκλογές για την ανάδειξη των προεδρείων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Στο ΦΕΚ και στο άρθρο Άρθρο 12 που αναφέρεται στην «Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου υπάρχει η αντικατάσταση της παρ. 1 και 8 του άρθρου 30του π.δ. 75/2011 όπως ισχύει:


Τα άρθρα

Παπαδόπουλος Σιδηροπούλου
  1. Η παρ. 1 του άρθρου 30 του π.δ. 75/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση αυτής, σε ειδική συνεδρίαση ύστερα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων και τούτου κωλυομένου για οποιονδήποτε λόγο, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου του πρώτου χρόνου της δημοτικής περιόδου.»
  2. Η παρ. 8 του άρθρου 30 του π.δ. 75/2011 αντικαθίσταται ως εξής:«8. Για τον καθορισμό των εδρών που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό, διαιρείται ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των εδρών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και το ακέραιο μέρος του πηλίκου αυξημένο κατά μια μονάδα αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης. Ο μεμονωμένος υποψήφιος εκλέγεται εφόσον λάβει έγκυρα ψηφοδέλτια σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το εκλογικό μέτρο.»
Τουρτούρας Σφελινιώτης

Όσο για τις κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα για την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, είναι δεδομένες δύο υποψηφιότητες

Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν πρόεδρος, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος και είναι ως αδιαφιλονίκητο φαβορί.


Στο περιθώριο μάλιστα της τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ κληθείς να απαντήσει για τις επερχόμενες εκλογές στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης δήλωσε ότι θα είμαι υποψήφιος. 

Δημήτρης Νότας Σάκης Γάτσιος

«Νομίζω ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά στην ΠΕΔ-ΚΜ μέσα σε δύσκολες εποχές» είπε χαρακτηριστικά , παρότι όπως είναι ο ίδιος «ο κορωνοϊός και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, αλλά το έργο της ΠΕΔΚΜ είναι αναγνωρισμένο ευρύτερα και πανελλήνια.


Θα είμαι υποψήφιος και καλώ κάθε συνάδελφο, δήμαρχο και αυτοδιοικητικό να πλαισιώσει μια προσπάθεια που επιβεβαιώνω ότι θα έχει μόνο αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά»

Από την πλευρά του ο κ.Δανιηλίδης είναι ένα πρόσωπο βαθιά αυτοδιοικητικό, που κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου δημάρχου στη χώρα, θεωρείται φαβορί, για να ηγηθεί, εν όψει των εκλογών για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, της παράταξης που θα βρεθεί απέναντι στον συνδυασμό του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Ωστόσο, έχουν ακουστεί φωνές περί υπόδειξης μιας νέας υποψηφιότητας, που ενδεχομένως θα θεωρούνταν πιο ανοιχτή και θα είχε ίσως μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε αιρετούς που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Συνεπώς οι δήμαρχοι ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμη μάχη, καθώς πρώτες στην εκλογική κούρσα θα μπουν οι 13 Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας για τις οποίες η ημερομηνία που ορίστηκε είναι 16 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει στην συνέχεια η αναμέτρηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών “Ο Άγιος Πολύκαρπος”: “Μεγάλος Ευεργέτης” ο Κώστας Αχ. Καραμανλής


Σύσκεψη των Σερραίων Δημάρχων για την υλοποίηση Διαδημοτικής Συνεργασίας!

Δήμος Σερρών: Αλλάζουν μονόδρομοι και χώροι στάθμευσης!

Δήμος Σερρών: Αποζημίωση 38 – 55 ευρώ ανά συμμετοχή σε συνεδρίαση για τους δημοτικούς συμβούλους.

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία, αλλάζει τη μορφή της οικογένειας

Σύσκεψη στη Νομαρχία από τον Σπυρόπουλο για τα προβλήματα των Σερραίων αγροτών με τη νέα ΚΑΠ!

ΥΠΕΡ-ΟΠΤΙΚΩΣ..Τα πεσκέσια

Ο Γιώργος Τάτσιος Πρόεδρος στην «ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ»

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις