17/06/2024
29.7 C
Serres

Η ΠΕΔΚΜ στη Δικαιοσύνη για το τέλος ταφής απορριμμάτων

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) για την αιφνιδιαστική εισαγωγή, και άμεση ψήφιση από τη Βουλή,

της τροπολογίας που κατατέθηκε ερήμην της αυτοδιοίκησης και προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση από τους ΚΑΠ (τακτικά έσοδα των δήμων) για την καταβολή από τους δήμους του Τέλους ταφής απορριμμάτων για τα έτη 2022, 2023 και 2024. 

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό σημαίνει ότι επειδή το μέτρο είναι ανταποδοτικό θα υπάρξει υποχρεωτική μετακύλιση του κόστους στους δημότες.

Πέραν της διαμαρτυρίας, η ΠΕΔΚΜ συντασσόμενη με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προσφεύγει, το αμέσως επόμενο διάστημα, στα αρμόδια δικαστήρια.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι το Τέλος ταφής των απορριμμάτων είναι μια βόμβα που θα τινάξει τα θεμέλια των δήμων και των προϋπολογισμών τους.

Lavera

 «Οι δήμοι δεν οφείλουν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα. Η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια διαχρονική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και φτάνει σήμερα να καταλήγει στις πλάτες των δήμων και κυρίως σε βάρος των δημοτών μας που θα επωμιστούν τις ολιγωρίες του κράτους» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ έθεσε και ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στους δήμους, τη διαμόρφωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής των ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Πρέπει άμεσα να δούμε τι θα γίνει, γιατί αν αθροίσουμε στο Τέλος ταφής των απορριμμάτων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική, πάμε σε πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τους δήμους»  υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου 4819/2021, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων,

που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.

Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. 

Τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ


Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ τέθηκε και το ζήτημα  του νέου τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ),

αίτημα της αυτοδιοίκησης που υιοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου τα χρήματα αυτά να μη διανέμονται με βασικό κριτήριο τα πληθυσμιακά δεδομένα των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ τόνισε ότι τα μεν κριτήρια κατανομής, όπως προσδιορίζονται και από την ΚΕΔΕ,

βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκείνο που απουσιάζει είναι η επάρκεια των ποσών που διατίθενται στους δήμους και που απέχει από την ορθή εφαρμογή της σχετικής διάταξης του Ν.3852.

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση το ότι δεν μπορεί το μόνο κριτήριο αποκλειστικά σχεδόν να είναι το πληθυσμιακό. Έπρεπε να μπουν και άλλα κριτήρια για να γίνει δικαιότερη η κατανομή.

Αλλά και εκεί τα χρήματα λείπουν όχι τα κριτήρια» επισήμανε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η απόφαση είναι σωστή γιατί διορθώνει αδικίες σε μικρότερους και μειονεκτικούς δήμους, κυρίως ορεινούς και νησιωτικούς.

Νομικά Πρόσωπα Δήμων  

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ στη διάρκεια της συνεδρίασής του έθεσε και το ζήτημα της κατάργησης των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων από τις 1-1-2024, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των οποίων θα μεταφερθούν στους οικείους δήμους. 

Διατυπώθηκε ότι δεν υπάρχει από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου διάθεση αναβολής αυτής της διαδικασίας και ζητήθηκε οι δήμοι, ως προς το προσωπικό (ΑμΕα κ.α) να έχουν από 1η Ιανουαρίου 2024 τις ίδιες δυνατότητες όπως είχαν μέχρι τώρα οι υπό κατάργηση Δημοτικές Επιχειρήσεις.

«Υπάρχει αίτημα της ΚΕΔΕ να μετατεθεί ο χρόνος για την αφομοίωση των νομικών προσώπων από τους δήμους και να ταυτιστεί με το χρόνο που λυθούν οι σχολικές επιτροπές, δηλαδή το καλοκαίρι του 2024.

Ωστόσο πληροφορήθηκα πως δεν θα υπάρξει παράταση και ο νόμος θα ισχύσει ως έχει, δηλαδή στην αρχή του νέου χρόνου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους δήμους» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης,

προσθέτοντας ότι προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις, αλλά είναι πολύ λίγες και πολύ στενά ερμηνευμένες από τη διάταξη του νόμου.

Παρουσίαση βιβλίου στο χώρο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Βάζουν ταφόπλακα στον αγροτικό χώρο

Στάθηκε στο ύψος της η Π.Ε Σερρών καθώς μπήκε για τα καλά ο χειμώνας

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις