17/06/2024
32.5 C
Serres

Γιώργος Ανδρέου: Θετικά τα βήματα για τα ΔΗΠΕΘΕ!

Τώρα που το έργο μας (ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΙΠΑΝΕ – ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΒΓΑΛΑΝΕ) ξεκίνησε με γκάζια στη Θεσσαλονίκη (συνεργασία ΚΘΒΕ – ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ, θυμίζω), θέλω να πω δυο πράγματα για τα ΔΗΠΕΘΕ και μερικά πολύ καλά που θεσμοθετεί για την λειτουργία τους το ΥΠΠΟ, μετά από λειτουργική επαφή και συζήτηση με τους διευθυντές τους.


Ανάμεσα στα πολλά σωστά και εύλογα, ξεχωρίζω:

Γιώργος Τάτσιος Φώτης Κοκολιός

1) Αν η καλλιτεχνική διευθύντρια ή ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ηθοποιός ή σκηνοθέτης, σε μια ετήσια καλλιτεχνική παραγωγή τριών έργων από το ΔΗΠΕΘΕ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ή ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑ.

Από αυτό εύλογα συμπεραίνεται πως θα πρέπει οι παραγωγές να γίνουν έξι (πράγμα σχεδόν αδύνατο) ώστε να σκηνοθετήσει ή να παίξει σε δεύτερο.

Lavera

Έχει όντως ζημιώσει τα ΔΗΠΕΘΕ η αυτοαναφορικότητα κάποιων διευθυντών τους και η μέχρι κατάχρησης μονοπώληση της σκηνής και της σκηνοθεσίας από τους ίδιους, γι’ αυτό είναι πολύ σωστή η πρόνοια του υπουργείου.


2) Ο θεσμός της φιλοξενίας θεατρικών σχημάτων (residency), με επιπλέον επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ – ιδίως νεανικών -, η διαμονή τους στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ, η επαφή τους με την τοπική κοινωνία και η καλλιτεχνική συμπαραγωγή με στόχο την παρουσίαση της πρώτα στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ και μετά στο πανελλήνιο.

Πεγίδης Μασλαρινός

3) Η προγραμματική του ΥΠΠΟ γίνεται πια τριετής, δεν χρειάζεται υπογραφή κάθε χρόνο – κι αυτό πολύ βοηθάει την λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.
4) Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή ορίζεται υποχρεωτικά τριετής, με δικαίωμα απευθείας ανανέωσης για άλλη μια τριετία (και τέλος, δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα θητείας για τον διευθυντή) ή με προκήρυξη της θέσης στο τέλος της πρώτης τριετίας, ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ το τέλος της πρώτης τριετίας, ώστε να μην μένει ακέφαλο το θέατρο.


5) ΔΗΠΕΘΕ χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ από το ΥΠΠΟ.

Πολύ σωστά.

Είναι κι άλλα ενδιαφέροντα – μένω σε αυτά προς το παρόν.

Φυσικά είναι πολλά ακόμη που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Είναι όμως μια πολύ θετική εξέλιξη η νέα προγραμματική του ΥΠΠΟ, στην σωστή κατεύθυνση.Τάδε έφη ο κ.Γιώργος Ανδρέου, του οποίου η σύμβαση παρατάθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ μας για έναν χρόνο

Δήμος Βισαλτίας: O ΚΑΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Ευχαριστήρια Επιστολή του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών στον Τάσο Χατζηβασιλείου

Νοσοκομείο Σερρών: 16 υποψήφιοι στις Σέρρες για τις θέσεις του διοικητή και του υποδιοικητή!

Δήμος Σερρών: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στην πόλη των Σερρών

procredit bank serres epimelitirio

Π.Ε Σερρών: Από τις 8 Απριλίου η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμέΑ 2024

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα στην εκδήλωση της «Ηλιαχτίδας»

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών πλανάται ή παραπλανά;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις