17/06/2024
29.7 C
Serres

Ευρωεκλογές 2024: Η ώρα της κάλπης για την εκλογή των 21 ευρωβουλευτών!

Έκλεισε η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών, με τα κόμματα να έχουν ορίσει τόσο τα θέλω τους, όσο και τον τελικό πήχη, έτσι ώστε την Κυριακή το βράδυ να είναι ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα.

Η Ν.Δ. έχει βάλει ως όριο το 33% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ το 17% των περυσινών εθνικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση ή εναλλακτικά τη μεγαλύτερη άνοδο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ενώ το ΚΚΕ αγωνιά για ένα διψήφιο ποσοστό στην κάλπη.

Ο Βελόπουλος, θέλει να κερδίσει το ΚΚΕ και όλα τα μικρά κόμματα την Κυριακή το βράδυ αγωνιούν αν θα περάσουν τον πήχη και καταφέρουν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή, δίνοντας την μάχη της πολιτικής τους επιβίωσης.

Από την Κρήτη μέχρι την Θράκη o πολιτικός χάρτης των κομμάτων

evroekloges 2024 kalpi 21 evrovouleftes2

Για την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καλύτερη περιφέρεια είναι η Αττική, η οποία μετριέται πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της, ενώ η πιο δύσκολη περιφέρεια δείχνει να είναι η Κρήτη, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοστών που φαίνεται πως λαμβάνει εκεί το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε ήδη από τις περυσινές εθνικές εκλογές. 

Στη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα τα ποσοστά της Ν.Δ. είναι πιο χαμηλά από την πανελλαδική μέση τάση που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, με τάσεις ανάκαμψης 

GOTSIKA

Η Ν.Δ. ξεκίνησε από αρκετά χαμηλότερα ποσοστά, αλλά το τελευταίο διάστημα δείχνει τάσεις ανάκαμψης

Και ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Αττική, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι κατά κανόνα κάτω από τη μέση τάση εξαίρεση την Κρήτη. 

Όσο για την χειρότερη περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η Μακεδονία, ενώ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά του και στην Πελοπόννησο. 


«Καλή περιφέρεια» για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η Δυτική Ελλάδα, όπως η Αχαΐα και η Ηλεία, ενώ αντίστοιχα σε τροχιά πάνω από τη μέση τάση του δείχνει να είναι στη Θεσσαλία.

dimitris karipidis vasiliki pantazi

Για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη περιφέρεια εξακολουθεί να είναι η Αττική, καθώς είναι αισθητά χαμηλότερα από την πανελλαδική μέση τάση του, κάτι που επηρεάζει κομβικά το ποσοστό του.

 Αντίθετα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερα από τη μέση τάση του στην Κρήτη, στη Μακεδονία και τη Θράκη 

Επίσης, σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ηπειρο και Κεντρική Ελλάδα είναι ελαφρώς πιο πάνω από τη μέση τάση του 13%.


Για το ΚΚΕ η καλύτερη περιοχή είναι η Ρούμελη, και η Στερεά Ελλάδα, ενώ η περιοχή όπου το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τη μέση τάση του είναι και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που συμπαρασύρουν όλη την περιφέρεια, στην οποία το ΚΚΕ καταγράφει αξιόλογα ποσοστά. 

xatzimargaritis sianni

Αντίστοιχα τα συνολικά ποσοστά του ΚΚΕ στην Αττική, παρά τις επιμέρους γειτονιές, είναι χαμηλότερα από τη μέση τάση του, ενώ η πιο κακή περιοχή του δείχνει να είναι η Βόρεια Ελλάδα

Για την Ελληνική Λύση η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το ορμητήριό της, καθώς σε πολλούς νομούς διεκδικεί ακόμη και τη δεύτερη θέση, ωστόσο όσο κατεβαίνει κανείς προς τα νότια τα ποσοστά πέφτουν, με την Αττική να είναι από τις χειρότερες περιοχές της.

Στα νησιά, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο η Ελληνική Λύση έχει αισθητά χαμηλότερο ποσοστό από τη μέση τάση της, με το δεύτερο καλύτερο ποσοστό της εκτός Μακεδονίας και Θράκης να είναι στην Ηπειρο.

Η Νέα Αριστερά έχει ως δύναμη πυρός την Αττική, χαρακτηριστικό που είχε πάντα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεύτερη καλύτερη περιφέρεια για το νεοσύστατο αριστερό κόμμα είναι η Κρήτη, που δείxνει να είναι πάνω από την πανελλαδική μέση τάση του, ενώ όπως και όλα τα αριστερά κόμματα χάνει μεγάλο κομμάτι της επιρροής του στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την «Νίκη¨ αντίθετα  η Βόρεια Ελλάδα είναι η πιο δυνατή περιοχή της με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη. Το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού πάει αρκετά καλύτερα στην Πελοπόννησο, ενώ έχει το χαμηλότερο ποσοστό της στην Αττική,

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει «αστική» εκλογική συμπεριφορά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το «κάστρο» της δείχνει να είναι η Αττική. Η δεύτερη καλύτερη περιοχή για την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η Δυτική Ελλάδα που έχει κεντροαριστερή παράδοση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα δείχνει να είναι κατά κανόνα σε χαμηλότερα ποσοστά από την πανελλαδική μέση τάση που είναι 3,5%.

Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, το ΜέΡΑ25 εντοπίζεται υψηλότερα στην Αττική, χαμηλότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα και πολύ χαμηλότερα στη Μακεδονία. Η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου ανιχνεύεται χαμηλότερα στην Αττική, με καλύτερη περιοχή να φαίνεται πως είναι για εκείνη η Νότια Ελλάδα, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, ενώ ο Κόσμος του Π. Κόκκαλη και οι Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα αστικά κέντρα, με τον Λοβέρδο να ανιχνεύεται και στη Μακεδονία.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο κ. Ανδρουλάκης έφυγε από το Κέντρο με τη συζήτηση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Νίκος Ανδρουλάκης: Tο ΠΑΣΟΚ, o μόνος αξιόμαχος αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία!

Ενόψει Ευρωεκλογών σε Σιδηρόκαστρο και Νιγρίτα ο Κώστας Καραμανλής!


Κώστας Καραμανλής: Έργο πνοής το Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ»

“Φυσούσε η μουσική και ΄γω σιωπούσα” από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών μια βραδιά στο Μπεζεστένι

Ναι «φυσούσε η μουσική» … και ζήσαμε μια ξεχωριστή βραδιά.

Συνάντηση Φάμελλου – Μητλιάγκα στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών

Ευρωεκλογές 2024: Έφτασε η ώρα της κάλπης!

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ!

Σερραικά σωματεία καταγγέλουν την Έλλειψη παθολόγων γιατρών στο Γ.Ν. Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις