18/06/2024
30.2 C
Serres

Ευρωεκλογές: Συμβιβασμός στο λίγο ;

Γράφει ο Σερραίος Οικονομολόγος Κώστας Σαραφίδης

Οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θεωρούνται εκλογές «δεύτερης τάξης» ή «χαλαρής ψήφου», στο βαθμό που δεν διακυβεύεται η κυβερνητική εξουσία.

Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Από τις προεκλογικές εκστρατείες στα κράτη-μέλη, κατά κανόνα, απουσιάζουν τα θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αντίθετα, κυριαρχούν τα ζητήματα εσωτερικής και εθνικής πολιτικής και οι εκλογές προσλαμβάνουν χαρακτήρα αποδοκιμασίας ή επιδοκιμασίας της πολιτικής των Κυβερνήσεων.  

Το αφήγημα της Κυβέρνησης συνοψίζεται στο αίτημα για σταθερότητα, στην ουσία δηλαδή στο «φόβο» της επανάκαμψης της Αντιπολίτευσης. Έχουμε μια προσπάθεια να πεισθεί το εκλογικό σώμα, ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς σε αυτό το «φόβο» δεν έχει αρθρωθεί μια πειστική ενναλακτική πρόταση. Συμβιβασμός με το λίγο, ξορκίζοντας το λιγότερο. 

Για το ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευκαιρία της ανάδειξής του σε «δεύτερο πόλο»,  από τη στιγμή που επιλέχθηκε λάθος πεδίο στο οποίο δίνει τη μάχη. Η αντισυστημική  ψήφος έχει αποδέκτες και εκφραστές, που δεν θα έπρεπε να απασχολούν μια Πολιτική Σοσιαλδημοκρατίας.

GOTSIKA

Με τη ρητορική του μοιάζει να προσπαθεί να απευθυνθεί σε έναν χώρο στον οποίο δεν υπάρχει κανένα κοινό για αυτό. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πολιτική συνταγή της γενικευμένης καταγγελίας.

Δημιουργεί τον θόρυβο που θέλει, αλλά που δεν αφήνει να ακουστούν οι προτάσεις του. Ο τρόπος που το κάνει είναι πότε άτσαλος, πότε αρνητικός και σταθερά επιθετικός. Ένας τρόπος που απευθύνεται περισσότερο στα άκρα, τα οποία όμως δεν έχουν καμία πρόθεση να τον ακούσουν. 

Από την πλευρά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουμε περάσει στο πεδίο της μεταπολιτικής. Στα χέρια του Αρχηγού της, βρέθηκε ένα προϊόν, για το οποίο δεν υπήρχε αγοραστικό κοινό.


Ενεργώντας ευφυώς, όχι απλά άλλαξε το προϊόν, αλλά κατέστησε ως τέτοιο τον εαυτό του. Μόνο που ηγέτες από το ‘’πανέρι’’, έχουν το μειονέκτημα της ασύμμετρης σχέσης τιμής – ποιότητας.  

Η πολιτική είναι ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων, για τις οποίες επιβάλλονται συγκρούσεις και κόκκινες γραμμές. Η μάχη πρέπει να δοθεί με συνέπεια και ξεκάθαρους στόχους. Κατά πολλούς στο χώρο του Κέντρου, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μέσος όρος της Δεξιάς  – Αριστεράς. 

H Κεντροαριστερά με συστολή έχει αποδεχθεί το νεοφιλελεύθερο δόγμα, αντί να εστιάζουν την προσπάθειά τους στην αντιστροφή της σχέσης  ανάπτυξης και αναδιανομής. 

Η κρίση του εκλογικού σώματος, έχει βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας, με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, για διορθωτικές κινήσεις.  


Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μετατρέψει την ιστορία του, σε ‘’θελκτικό ανάγνωσμα’’ της σημερινής εποχής.

Αντίπαλος μας η πραγματικότητα, που είναι σκληρή, πέρα από θεατρικούς μονολόγους, έχοντας ως στόχο το μέλλον και όχι τη συγκυρία. Η χαλαρή ψήφος οδηγεί σε εύπεπτες πολιτικές, που απλά μεταθέτουν χρονικά το ζητούμενο. 

Επισκέφτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης την πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα Φιλιππίδη στον Γάζωρο Σερρών

Πέτυχε η εκδήλωση του Che Guevara Club για τα 60 χρόνια του Πανσερραϊκού

Ημερίδα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τον εναλλακτικό τουρισμό υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις