13/07/2024
30.9 C
Serres

Έλενα Τούσκα – ΚΚΕ Σερρών: Η ποιότητα ζωής μας συνεχώς υποβαθμίζεται

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής του κ. Αλ. Χρυσάφη για το έτος 2022. 

Η εκλεγμένη από τη Λαϊκή Συσπείρωση Έλενα Τούσκα με την τοποθέτησή της από τη μία ακύρωσε όλη την προσπάθεια ωραιοποίησης του έργου της δημοτικής αρχής από την άλλη παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της παράταξής της για τα καυτά θέματα που απασχολούν τους Σερραίους δημότες.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της Έλενας Τούσκα.

«Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε πρώτα στην παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει τη στήριξή της στους δίκαιους αγώνες των αγροτών μας σ’ έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό που οι πολιτικές διαχρονικά των κυβερνητικές και της ΕΕ, το έφεραν στην τελευταία θέση.

Lavera

Για τον απολογισμό τώρα, για μας το βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση μιας δημοτικής αρχής είναι αν και πόσο αυτά τα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Σε ποιά κατεύθυνση γίνονται και ποιόν εξυπηρετούν; Ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες; Λύνουν λαϊκά προβλήματα;  

Αν και στην πρόσκληση το μοναδικό θέμα του Δημοτικού συμβουλίου ήταν ο απολογισμός μόνο για το έτος 2022, εφόσον ο κ. Χρυσάφης εν τέλει έκανε έναν συνολικό απολογισμό της θητείας του, θα μας επιτρέψετε να μη βγάλουμε το διάστημα της πανδημίας από την κριτική μας γιατί τότε ήταν που θα έπρεπε ο Δήμος να δείξει, αν μη τι άλλο, το «κοινωνικό προφίλ» του. 

Μήπως μετά την πανδημία και τα χρήματα που δόθηκαν στον Δήμο,  είχαμε καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερες υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας, πιο ασφαλή σχολεία,


βρεφονηπιακούς σταθμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών για δωρεάν φύλαξη και εκπαίδευση των παιδιών τους (μόλις 242 παιδιά μπόρεσαν να πάνε σε δημοτικό σταθμό το 2022), δημόσιους χώρους, πεζοδρόμια, υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους;

Η απάντηση είναι ότι ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που παρουσιάστηκε. 

Η ποιότητα ζωής μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η ραγδαία μείωσή του πληθυσμού κυρίως στα χωριά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου για το έτος 2022 καταχωρήθηκαν 636 θάνατοι και  μόλις 393 γεννήσεις. 

Θα μου πείτε τι να σου κάνει και ο Δήμος με τη λειψή κρατική χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που φορτώνεται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη διάθεση πόρων και προσωπικού;


Αλλά μήπως αυτή δεν είναι η πολιτική που στηρίζει η παράταξη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και θα ακολουθήσει  και η νέα;

Μήπως η δημοτική αρχή δε στήριξε την πολιτική των αναθέσεων  και των ΣΔΙΤ που γεμίζουν τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων και αδειάζουν τα ταμεία του δήμου αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο και το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι η στελέχωση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό θα κόστιζε πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε ανάθεση, από τον τομέα της καθαριότητας και του φωτισμού μέχρι την νομική εκπροσώπηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ.. 

Μόνο το 2022 έγιναν 36 απευθείας αναθέσεις με συνολικό κόστος πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Μελέτες επί μελετών που μένουν στα συρτάρια κι όταν, αν και εφόσον βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθούν, έχουν πια ξεπεραστεί και φτου κι απ’την αρχή, όπως έγινε με τον κολυμβητήριο στον ΟΒΑ, όπως γλαφυρά περιέγραψε και ο κ. Χρυσάφης στην παρουσίαση του απολογισμού. 

Μήπως η περίφημη «ανάπτυξή» που ευαγγελίζονται δε στηρίζεται στην λογική κόστους – οφέλους  που αποκλείει από την χρηματοδότηση βασικά έργα που είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά δεν αποφέρουν κέρδος;

Βλέπετε τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.α. έργα υποδομής,  δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. Τέτοια έργα χρηματοδοτούνται «αφού γίνει το κακό». Το είδαμε εξάλλου στις πλημμύρες στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Έγινε ένα μπάλωμα στη γέφυρα του Τσέλιου και αφέθηκε πάλι στην τύχη της αγνοώντας προτάσεις συλλόγων, φορέων και ειδικών που τονίζουν την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων που θα ξεκινούν από ψηλά για να είναι αποτελεσματικά. 

Ο κ. Χρυσάφης δε μας είπε, γιατί σταμάτησαν οι εργασίες ανάπλασης στο πάρκο στην Πλατεία Ειρήνης, στα Σφαγεία που κόστισαν στον Δήμο 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ για να έχουμε από το 2022 ένα απροσπέλαστο, περιφραγμένο πάρκο που θα μπορούσε να συντηρείται από τις υπηρεσίες του Δήμου με ελάχιστο κόστος και να τον χαίρονται οι δημότες; 

Το ζήτημα του προσωπικού βέβαια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν ακούσαμε κάτι για την αναγκαιότητα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Τουναντίον, αντί της διεκδίκησης, έχουμε την προσήλωση και την υποταγή της δημοτικής αρχής στις πολιτικές που έχουν φτάσει το δήμο σε αυτή την κατάσταση και την αποδοχή στη πράξη της υποστελέχωσης του δήμου. 

Η εύκολη λύση είναι οι «συμβασιούχοι», ανθρώπινο δυναμικό «βορά» στη πολιτική συναλλαγή και οι άπειρες εργολαβίες, συμβάλλοντας έτσι στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, με αυξήσεις των σχετικών δαπανών. Στον αέρα είναι ακόμη οι λεγόμενοι συμβασιούχοι covid-19 που ομολογουμένως εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. 

Μήπως έγινε κάτι με την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, με την αντισεισμική τους προστασία; Εδώ θα μου πείτε υπάρχουν σχολεία που ζεσταίνονται με κλιματιστικά, όταν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί, για ποια ενεργειακή αναβάθμιση να συζητήσουμε;

Εκτός βέβαια και αν μιλάμε για την πράσινη μετάβαση που προτάσσεται από  την Ε.Ε. Αυτή μπορεί να αυξάνει τα κέρδη κάποιων  επιχειρήσεων, αλλά δεν διασφαλίζει τις ανθρώπινες ζωές και σε περίπτωση πλημμύρας ή σεισμού, θα φταίει πάλι «η κακιά η ώρα».

Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής για την περικύκλωση του Δήμου από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες; Γιατί αρνείται να συντάσσει εισηγήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις  από την άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ; 

Δε συζητάμε καν για τις κοινωνικές δομές, τις υποδομές στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό.. 

Συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών του σερραϊκού  λαού και έργα βαρύνουσας σημασίας, να έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί ή παραπεμφθεί στο άγνωστο μέλλον (Σχολικά κτίρια, Κολυμβητήρια,  Γήπεδο, στάδιο, μουσείο Ξενάκη, στρατόπεδα).

Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Διοίκησης που δεν αντιμετωπίστηκαν ως σήμερα.

Η κριτική μας σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, είναι ταυτόσημη με αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας του σερραϊκού  λαού. Δεν μπορείτε και δεν θέλετε να απαντήσετε στα προβλήματα που απασχολούν τον σερραϊκό λαό. 

Το μηδαμινό και το αυτονόητο το αναδεικνύετε σε έργο. Ακόμη και όσα δεν έχουν γίνει, παρουσιάστηκαν με εντυπωσιακές ομολογουμένως φωτογραφίες, όπως το λιφτ στον Λαϊλιά που δε λειτουργεί. 

Τσιμουδιά για την πραγματική κατάσταση των πεζοδρομίων ακόμη και στο κέντρο της πόλης, για την  έλλειψη χώρου στάθμευσης, για την έλλειψη χώρων ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης, για την εγκατάλειψη των στρατοπέδων, των αθλητικών χώρων, των σχολείων, της υλοποίησης του Κεντρικού πάρκου,

για τις λειψές δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, ΑμέΑ, ηλικιωμένων (κλείσατε ακόμη και τα ΚΑΠΗ). Αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα είναι που δίνουν αρνητικό πρόσημο στον απολογισμό σας».

Αγροτικό Συλλαλητήριο από τους αγρότες στην διοικητήριο

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο

“Πράσινο φως” από τη διαχειριστική αρχή για την σύμβαση στο Επιχειρηματικό Κέντρο της SEREXPO

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις