23/07/2024
25.7 C
Serres

Μετά από 111 χρόνια λίγο έλειψε να καεί η Νιγρίτα!

Στις 20 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Βουλγάρους την πόλη της Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Προηγουμένως βεβαίως ο βουλγαρικός στρατός είχε πυρπολήσει την πόλη και είχε κατασφάξει όσους αμάχους είχαν παραμείνει σ’ αυτή.

vana pliakou sotiris kotsabas

Να θυμίσουμε πως στις 22 Οκτωβρίου 1913, οι Έλληνες πρόσκοποι (στρατιωτικό σώμα από εθελοντές απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα) απελευθέρωσαν την πόλη από τους Οθωμανούς Τούρκους και εγκατέστησαν σ’ αυτή ελληνικές αρχές.

Barat

Όμως με το ξέσπασμα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, στις 16 Ιουνίου 1913, η Νιγρίτα καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους και ανάγκασαν την 7η Μεραρχία, που την υπερασπιζόταν να υποχωρήσει νοτιότερα για να μην κυκλωθεί.

Η βουλγαρική ταξιαρχία της Δράμας, που ενήργησε την επίθεση, κατέλαβε όχι μόνο την πόλη, αλλά και την υπερκείμενη αυτής κορυφογραμμή.

Μόνο που η αντίδραση του ελληνικού στρατού ήταν άμεση.


giorgos kadis panagiotis keisoglou

Το πρωί της 19ης Ιουνίου, η 7η Μεραρχία με διοικητή τον συνταγματάρχη Μηχανικού Ναπολέοντα Σωτήλη ξεκίνησε με κατεύθυνση τη Νιγρίτα.

Αποτελούσε το άκρο δεξιό του ελληνικού στρατού, που είχε εξαπολύσει την ίδια ημέρα την επίθεση στην κύρια αμυντική γραμμή των Βουλγάρων στον άξονα Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά.

fotia nigrita efxaristirio pliakou vana

Στο Σούλοβο (σημερινό Σκεπαστό) το 20ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας, μετά από σύντομη μάχη, έτρεψε σε φυγή τρία βουλγαρικά τάγματα, ενισχυμένα με μία ορειβατική πυροβολαρχία και η μάχη στοίχισε στο σύνταγμα 30 νεκρούς και 169 τραυματίες.
Έτσι το πρωί της 20 Ιουνίου τα πρώτα τμήματα της 7ης Μεραρχίας εισήλθαν στη Νιγρίτα, την οποία όμως οι Βούλγαροι πρόλαβαν και κατέστρεψαν προτού αποχωρήσουν

Φέτος 111 χρόνια μετά, λίγο έλειψε να καεί η Νιγρίτα και η Δήμαρχος κ. Πλιάκου με καλώς ευχαρίστησε τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, που από προσωπική της πλέον αντίληψη, μετά από μεγάλη προσπάθεια , αλλά και με την αυταπάρνηση που επέδειξαν η φωτιά έσβησε
Μα ήταν δυνατόν να καεί η πόλη ανήμερα της απελευθέρωσης της;


Πάντως είχαμε ήδη δύο φωτιές τις τελευταίες ημέρες και ευτυχώς με το καλό ή με το στανιό έσβησαν και οι δύο.

Η μεν πρώτη στην τοπική κοινότητα Τερπνής, του Δήμου Βισαλτίας στην οποία επιχείρησαν 40 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης και 8ης ΕΜΟΔΕ, 12 οχήματα, και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 1 Ε/Π και 2 Α/Φ.

Για να μην μιλήσουμε για την συνδρομή από μηχανήματα έργου και τις υδροφόρες OTA.

Πυρκαγιά βέβαια είχαμε και στη Νέα Ζίχνη, με την φωτιά να κατακαίει αγροτοδασική έκταση, ενώ, ευτυχώς δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Και αυτό γιατί οι άνεμοι ήταν σύμμαχοι των πυροσβεστών

Και ξεκινάμε με το βόηθα Παναγιά…
Αναρωτιέμαι τι θα κάνουμε τον Αύγουστο;
Με τους ατέλειωτους αέρηδες…

Βάνα Πλιάκου: Eυχαριστoύμε θερμά όλους, όσους συμμετείχαν στη κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Απέκτησε το Πεθελινό Νέο σύγχρονο Γυμναστήριο

Προς όλους όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς – Ευχαριστήρια ανακοίνωση της Δημάρχου Βισαλτίας

Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης: Τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου Σερρών & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις