22/07/2024
32.5 C
Serres

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Τώρα επιλέγουμε κυβέρνηση μετά την μάχη του σταυρού!

Όλα έτοιμα τόσο στην Αντιπεριφέρεια, όσο και στους Δήμους της Π.Ε, Σερρών για την  ομαλή διενέργεια των εθνικών εκλογών, που αυτή την φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.


Σε 472 εκλογικά τμήματα οι Σερραίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ άλλα σε άλλα τέσσερα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες.


Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, με το νέο εκλογικό υλικό και χωρίς σταυρό προτίμησης, μιας και εντός του παραβάν δεν θα υπάρχει στυλό και δεν θα μπαίνει πια σταυρωμένο το ψηφοδέλτιο.


Το βράδυ της Κυριακής θα μάθουμε αν υπάρχει αυτοδυναμία και πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα, ποια κόμματα μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στη Βουλή και ποιοι θα είναι οι Σερραίοι που μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη βουλή.

Barat

Στις εκλογές της Κυριακής Σύστημα Ενισχυμένης Αναλογικής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις δεύτερες εθνικές εκλογές μέσα σε ένα μήνα, που παρουσιάζουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου καθώς θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα υποψηφίων αντί των σταυρών προτίμησης.


Ποιος θα περίμενε πέντε χρόνια μετά τα μνημόνια η Νέα Δημοκρατία να σημειώνει τεράστια νίκη με ποσοστό πάνω από 40%;


Μόνο που ο λαός στις εκλογές του Μαίου έδωσε μια άνετη νίκη και ένα ξεκάθαρο προβάδισμα που αν μη τι άλλο σε αυτές τις εκλογές προδικάζει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μιας και το νέο εκλογικό σύστημα που αντικαθιστά την απλή αναλογική, εισάγει το κλιμακωτό μπόνους εδρών που δίνει έξτρα έως και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, αρκεί να πιάσει ποσοστό περίπου 40%.Παράλληλα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης.

Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία.

Ως εκ τούτου, την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια γι αυτό άλλωστε τα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα διαθέτουν στυλό.


Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα γίνει με νέα ψηφοδέλτια, ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.Πιθανότατα, οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και τον περασμένο Μάιο ενώ η λίστα των ετεροδημοτών θα διευρυνθεί μόνο με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και διεκπεραιώθηκαν από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023.


Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.


Υπενθυμίζεται πως η εκλογική διαδικασία ξεκινά την Κυριακή στις 7.00 π.μ. και τελειώνει στις 19.00 μ.μ.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης wallet.gov.gr.


Να σημειωθεί ότι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας θα είναι ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.


Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπου Λαλούση, επιστράφηκαν οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.


Με βάση την εμπειρία της πρόσφατης αναμέτρησης του Μαΐου η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» την διαδικασία περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ έως τις 10 το βράδυ της Κυριακής θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.


Όσο για την εκλογή των υποψηφίων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Εκλογές 2023: Δεν έδωσαν ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Δημήτρη Κουτσούμπα – «Γίναμε viral»

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις