28/05/2024
16.5 C
Serres

Δημήτρης Νότας: Πετύχαμε όλοι μαζί Εργαζόμενοι, Δημοτική Αρχή και πολίτες!

Ο κ. Δημήτρης Νότας διεκδικεί μια τρίτη θητεία στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά, όντας πετυχημένος παρά τις τέσσερις διαδοχικές κρίσεις που ενέσκυψαν στην οικονομία μας και στην κοινωνία.

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά πήρε χρήματα από προγράμματα για ύδρευση, αρδευτικά δίκτυα, αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό, αλλά και στην Παιδεία.

Ο ίδιος θεωρεί πως το να πάρει κάποιος Δήμος χρήματα στην Ελλάδα του 2023 δεν είναι δύσκολο , μόνο που έβαλε στόχο και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για όλα όσα πέτυχε και θέλει να συνεχίσει με την ψήφο των συνδημοτών του, μιας και το δείγμα γραφής αυτής της Δημοτικής Αρχής και της στοχοπροσήλωσης στην δουλειά το έχουν δει όλοι.

Barat

Social Profile: Κύριε Νότα, σε όλη την Ελλάδα οι πολίτες δύσκολα αλλάζουν Δήμαρχο κάθε τετραετία. Από τους 330 εκλεγμένους, συνήθως επανεκλέγονται πάνω από τους μισούς. Οι Σέρρες αποτελούν εξαίρεση. Εσείς είστε Δήμαρχος ήδη δύο τετραετίες. Η ουσία είναι, εσείς πόσο ευχαριστημένος είστε με τον εαυτό σας;


Δημήτρης Νότας: Νομίζω ότι είναι βασικός πυρήνας το ερώτημά σας.

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών παρέμβαση ουσίας προτάσεις 7

Γιατί, εάν ο ίδιος, όταν στο τέλος της ημέρας κάνεις τον απολογισμό σου, δεν είσαι ευχαριστημένος, κάτι δεν είναι σωστό.

Όταν είσαι στα δημόσια πράγματα, πρέπει να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Εάν δεν είσαι ευχαριστημένος, δεν μπορείς να συνεχίσεις, κ. Πεταλωτή.


Προσωπικά, πραγματικά σας λέω ότι κάθε βράδυ βρίσκω ότι έχω κάνει κάτι θετικό στη διάρκεια της ημέρας.

Οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αμεσότητα στο πρόβλημα, που έχει να κάνει με τον βιοπορισμό των ανθρώπων, με βασικές του ανάγκες, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, η ύδρευση, η αποχέτευση, η άρδευση, ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα των πλατειών και των δρόμων, όλα αυτά έχουν να κάνουν άμεσα με τις καθημερινές του ανάγκες και ο κόσμος είναι αυστηρός.

Δημήτρης Νότας Δήμος Εμμανουήλ Παππά
Δημήτρης Νότας Δήμος Εμμανουήλ Παππά


Το φαινόμενο της μη σταθερότητας παρουσιάζεται, πιστεύω, στις Σέρρες ως Νομός, επειδή είναι ο κυματοθραύστης των αντιδράσεων η τοπική Αυτοδιοίκηση, της κακής πορείας του Νομού μας έναντι όλων των άλλων Νομών σε ολόκληρη τη χώρα.

Δηλαδή, όταν σε ένα περιβάλλον δεν επιβιώνει κανείς και είναι αρνητικό για όλους, είναι λογικό να τιμωρείται κάθε φορά ο εκάστοτε Δήμαρχος.

S.P.: Παρόλα αυτά, εσείς σαν Δήμος λάβατε αρκετή χρηματοδότηση. Είναι πιο εύκολο να πάρει κάποιους χρήματα για να κάνει ένα έργο, ή να μπορέσει να πάρει χρήματα για να τα διαθέσει κατά το δοκούν;

Δημήτρης Νότας: Το να πάρεις χρήματα στην Ελλάδα του 2023, έχοντας την τεράστια ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την καινούργια προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 21-27, με το Ταμείο Ανάκαμψης, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και αν είναι ψαλιδισμένο λόγω των οικονομικών προβλημάτων το INTERREG ή το LEADER, δεν είναι δύσκολο.

Επαναλαμβάνω με πλήρη γνώση του τι λέω, τρέχουν πάρα πολλές προσκλήσεις.

Η κεντρική Εξουσία παρακαλάει να δώσει χρηματοδότηση, αλλά έχω ξαναπεί ότι το τεράστιο πρόβλημα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χώρας, είναι πρωτίστως η μεγάλη γραφειοκρατία και δευτερευόντως η υποστελέχωση που έχει η τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς να σας πω κύριε Πεταλωτή, ότι έχουμε ένα οργανόγραμμα για να λειτουργήσει ο Δήμος, 110 ατόμων και αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με 56.

Ακριβώς με τους μισούς.

Όπως καταλαβαίνετε, με αυτούς τους μισούς δεν μπορείς να τρέξεις αναπτυξιακά προγράμματα για την τοπική σου κοινωνία. Δεν λείπουν πάντως οι χρηματοδοτήσεις. Η υποχρηματοδότηση είναι υπαρκτή μόνον για τις λειτουργικές ανάγκες.

Στους ΚΑΠ πραγματικά υπάρχει υποχρηματοδότηση.

Σε προγράμματα για να αναπτυχθεί ο τόπος δεν λείπουν οι χρηματοδοτήσεις.

S.P.: Άρα λοιπόν, όσες επιτυχίες κι αν καταφέρουμε εμείς ως Νομός, όπως και είχαμε αρκετές αυτή την τετραετία, ο Νομός μας είναι χαμηλά. Και στην ανάπτυξη και στην απασχόληση και στο εισόδημα. Τι πρέπει να αλλάξει;

Δημήτρης Νότας Δήμος Εμμανουήλ Παππά 2


Δημήτρης Νότας: Πρέπει επιτέλους, να δούμε, να αξιοποιήσουμε και να αλλάξουμε το λεξιλόγιο μας, και όταν λέω «να αλλάξουμε το λεξιλόγιο μας», εννοώ να αλλάξουμε την νοοτροπία μας.

Δεν πρέπει να μιλούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που διασχίζουν τα νερά του Στρυμόνα, για αγροτικά προϊόντα.

Πρέπει να αλλάξουμε το λεξιλόγιό μας και να το κάνουμε «αγροτοδιατροφικά προϊόντα».

Ο πληθυσμός του πλανήτη μεγαλώνει με μεγάλες ταχύτητες, η καλλιεργήσιμη γη είναι συγκεκριμένη.

Μπορεί αυτή η γη, καθώς είμαστε ευλογημένος τόπος, και πρέπει να πάμε στις εντατικές καλλιέργειες αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος, που δύο μεγάλα έργα που έχουν να κάνουν με την άρδευση του κάμπου, έχουν γίνει εξαγγελία πριν από περίπου έξι μήνες από τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Κώστα Καραμαλή, θα τα έχει βάλει στο πρόγραμμά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και με το που θα ανοίξει το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου ή και ακόμα και από το Ταμείο Ανάπτυξης, θα μπορέσουν να γίνουν αυτές οι μεγάλες επενδύσεις για τα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα.

Δημήτρης Νότας Δήμος Εμμανουήλ Παππά 3

Εάν δεν γίνουν, κύριε Πεταλωτή, επενδύσεις για να αναπτυχθεί ο αγροτοδιατροφικός τομέας στον Νομό Σερρών, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την φθίνουσα πορεία.

Γιατί εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε σε άλλους τομείς.

Ούτε στον τουρισμό, ούτε στο θεματικό τουρισμό.

Βλέπω ανάπτυξη μόνο από τις επενδύσεις σε σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα που λείπουν.

S.P.: Συνεπώς, είπατε ότι δεν έχουμε υπάλληλους στο Δήμο, αυτούς που θα θέλαμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο, οι αποστάσεις, το προσωπικό, οι θέσεις ευθύνης; Είστε ικανοποιημένος από το πολιτικό προσωπικό;


Δημήτρης Νότας: Θα σας πω ότι μιλάτε με έναν άνθρωπο που είχε εμπειρία από μια μεγάλη ιδιωτική πολυεθνική εταιρεία.

Δούλευα 18 έτη σε εταιρία η οποία απασχολούσε 5000 κόσμο στην πλήρη της ανάπτυξη και είδα το πώς δουλεύει το προσωπικό σε τέτοια κλίμακα.

Δημήτρης Νότας Δήμος Εμμανουήλ Παππά 6

Οι υπάλληλοι του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, το λέω με περηφάνεια, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την επιστημονική γνώση που έχουν αντίστοιχοι του ιδιωτικού τομέα.

Είναι ο μοχλός ανάπτυξης του Δήμου μας, είναι συνεργάτες και αντιμετωπίζονται από την Διοίκησή μας ως συνεργάτες.

Υπάρχει άριστη συνεργασία υψηλού επιπέδου ανάμεσά μας και γι’ αυτό αποδίδει και καρπούς, γι’ αυτό έρχονται και πολλές χρηματοδοτήσεις στο Δήμο μας.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ελάχιστους υπαλλήλους μας.

Θα σας έλεγα μάλιστα, ότι από αυτούς που εγώ δουλεύω καθημερινά, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα υπάλληλοι στο Δήμο μας, που θα μπορούσαν να δουλέψουν άνετα με διπλάσιες και τριπλάσιες μηνιαίες αποδοχές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.


Είμαστε περήφανοι για το προσωπικό που έχουμε.

Λείπει προσωπικό, αλλά αυτοί που υπάρχουν δουλεύουν με αυταπάρνηση και αποδίδουν έργο.

S.P.: Είστε από τους ελάχιστους που δεν δικαιολογούν τον εαυτό τους για την περίοδο της πανδημίας. Το λέω αυτό γιατί μιλώντας με όλους τους Δημάρχους, βλέπω ότι όλοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την πανδημία. Πώς θα κάνατε τον απολογισμό σας για τη τετραετία που πέρασε, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε ως Δημοτική Αρχή;


Δημήτρης Νότας: Εγώ, κύριε Πεταλωτή, πήγα στο Δημαρχείο την 1η Σεπτέμβριου του 2014. Έχω τώρα συμπληρωμένα 9 έτη.

Γνώρισα την χειρότερη περίοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν θα μιλήσω για τον χρυσό αιώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την περίοδο που ο αείμνηστος Θανάσης Νάκος, έστελνε χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς καν να τα ζητάει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Θα πω μόνο ότι είχαμε ως Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσουμε τέσσερις διαδοχικές, πρωτόγνωρες κρίσεις που ενέσκυψαν στην οικονομία μας και στην κοινωνία μας. Ξεκινήσαμε από την οικονομική κρίση.

Πήγαμε στην υγειονομική κρίση.

Φύγαμε από την υγειονομική κρίση, πήγαμε στην ενεργειακή κρίση, με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια.

Φύγαμε από την ενεργειακή κρίση. Σήμερα ζούμε την πληθωριστική κρίση.

Ό,τι αγοράζαμε το ’19, σήμερα για να το πάρουμε ως προμήθεια έχει αλλάξει η τιμή του κατά 30 – 40%. Αυτό όμως είναι δικαιολογία. Προσπαθείς να βρεις μια δικαιολογία για τον εαυτό σου για την μη παραγωγή έργου.

Παρά τις συνθήκες και αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, εμείς σκύψαμε πάνω από τα θέματα που απασχολούσαν το Δήμο και είμαστε περήφανοι.

Κάναμε 91 προτάσεις ως Δημοτική Αρχή.

Από αυτές έχουνε εγκριθεί οι 62.

Προτείναμε και διεκδικήσαμε 65 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά ήρθαν τα 41 στα ταμεία του Δήμου.

Εκτελέστηκαν τα 31 από αυτά και άμεσα δημοπρατούνται μέσα στον επόμενο μήνα, άλλα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό με κάνει να νιώθω σχετικά άνετα, πρώτα με τον εαυτό μου και μετά με τους συνδημότες μου.

Αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου, πηγαίνοντας ως Δημοτική Αρχή στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχω κατορθώσει, το έχουμε κατορθώσει όλοι μαζί.

Και όταν λέω όλοι μαζί, εννοώ οι εργαζόμενοι, η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι πολίτες του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, γιατί η συμμετοχή τους είναι σημαντική.

S.P.: Εσείς ποιο θεωρείτε από την πλευρά σας ποιο θεωρείται το πιο εμβληματικό έργο της Διοίκησής σας σε αυτή την τετραετία;


Δημήτρης Νότας: Κοιτάξτε, είναι σαν να λέτε σε μία μητέρα να διαλέξει ποιο παιδί αγαπάει περισσότερο.

Θα σας πω ότι ξεχωρίζω τα 9,1 εκατομμύρια ευρώ που ήρθαν στον Δήμο μας για την ύδρευση.

Νομίζω ότι το πρώτο αγαθό και πρώτη υποχρέωση του Δήμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, είναι η παροχή άφθονου, ποιοτικού, πόσιμου νερού.

Νομίζω με αυτές τις επενδύσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια, των 9,1 εκατομμυρίων ευρώ, καλύψαμε αυτήν την ανάγκη μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, στα αρδευτικά δίκτυα δεν μείναμε πίσω.

Ήρθαν 7,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δουλεύονται αυτή τη στιγμή.

Δουλεύεται το αρδευτικό του Παραλιμνίου, έργο 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το αρδευτικό της Μονόβρυσης, έργο 1,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχουν άλλα 4,4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δημοπρατούνται και τα οποία θα αλλάξουν όλον τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό ολόκληρο του αρδευτικού δικτύου.

Είτε είναι ΤΟΕΒ Δήμου, είτε είναι του ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού.

Είναι επενδύσεις που πραγματικά θα μείνουν και θα αποδώσουν έργο.

Γιατί με αυτές τις επενδύσεις στα αρδευτικά, έχουμε εξοικονόμηση της ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε περισσότερο νερό σε ποσότητες, για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες μας.

Φυσικά, θα αδικούσα, αν δεν μιλούσα για τις επενδύσεις που έγιναν στο χώρο της Παιδείας, που ξεπερνούν τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το εμβληματικό έργο του Δημοτικού Σχολείου του Νέου Σουλίου, που είχαμε την τιμή εν ενεργεία πρωθυπουργός να έρθει στον Δήμο μας, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσημη επίσκεψη που έκανε στο Νομό Σερρών, προτίμησε να έρθει στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά και να εγκαινιάσει το νέο μας Δημοτικό Σχολείο.

mitsotakis-karamanlis-serres-e-vima-ekloges-21-maiou

Ακόμα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου της Πεντάπολης, έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ και ο βρεφονηπιακός σταθμός του Νέου Σουλίου, 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά εκτός από την ύδρευση, εκτός από την άρδευση, εκτός από τα έργα που αφορούν την παιδεία, έχει δοθεί επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσό σε έργα που αφορούν την αποχέτευση.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, κ. Πεταλωτή, έχει αποκτήσει βιολογικό καθαρισμό, πράγμα που ήταν στη σφαίρα της προσδοκίας των επόμενων δεκαετιών για τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά.

Ένα έργο μάλιστα, που ήρθε και το εγκαινίασε προσωπικά ο κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης μας, καθώς τα κονδύλια πέρασαν από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

viologikos xryso25723a min

Το 50% του πληθυσμού του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τα λύματά του και στη συνέχεια πηγαίνουν για αρδευτικούς λόγους.

Έτσι μιλάμε στην πράξη για την κυκλική οικονομία.

Γιατί, εάν δεν προσέξουμε τον φυσικό πόρο, που είναι το νερό, και αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση αυτού του πόρου, τα επόμενα χρόνια, όπως λένε οι αρμόδιοι περιβαλλοντολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες, θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας της ανθρωπότητας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, εάν δεν πάμε στην κυκλική οικονομία.

Επίσης, κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ, γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, με ένα συνολικό ύψος χρηματοδοτήσεων που ξεπερνάει τα 17,3 εκατομμύρια ευρώ, ξεκινούμε την διασύνδεση άλλων οκτώ χωριών.

Στο Νέο Σούλι, στο Άγιο Πνεύμα, στο Χρυσό και στο Νέο Σκοπό, που ήδη πηγαίνουν τα λύματά τους στον βιολογικό μας καθαρισμό, θα προστεθούν προοδευτικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τα λύματα του Εμμανουήλ Παπά, της Πεντάπολης, του Παραλημνίου, του Ψυχικού, της Μεσοκόμης, του Νεοχωρίου και της Μονοβρύσεως.

Έτσι θα καλύψουμε το 85% του πληθυσμού του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στα θέματα της αποχέτευσης.

S.P.: Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος, αν σας εμπιστευτούν ξανά οι συμπολίτες σας για μια ακόμα τετραετία;

Δημήτρης Νότας: Προσωπικός στόχος είναι να νιώθω εγώ όμορφα, ότι επιτελώ την υποχρέωση και την τιμή που μου κάνουν οι συνδημότες μου να με επιλέξουν ως πρώτο πολίτη του Δήμου μας.

Και αυτό σας πληροφορώ, κύριε Πεταλωτή, ότι το νιώθω καθημερινά, γιατί ό,τι μπορώ πραγματικά κάνω.

Εγώ δεν θα υποσχεθώ σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ότι αν με ψηφίσουν θα δουν κάποιον άλλον Δημήτρη Νότα.

Το δείγμα γραφής αυτής της Δημοτικής Αρχής και της στοχοπροσήλωσης στην καθημερινή μου δουλειά το έχουν δει όλοι.

Αυτό που είδαν τις προηγούμενες δύο δημοτικές περιόδους, υπόσχομαι ότι θα το δούνε και την τρίτη, εάν μας τιμήσουν με την ψήφο τους και μας αναδείξουν για τρίτη συνεχόμενη φορά, ως Δημοτική Αρχή.

Για να μιλήσουμε για την ομάδα, πραγματικά η δύναμή μας εδράζεται στο γεγονός ότι αυτό το ψηφοδέλτιο που καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στο Πρωτοδικείο Σερρών και θα δώσει τη μάχη, για να πάρουμε για μία ακόμη φορά την διοίκηση του δήμου Εμμανουήλ Παππά στα χέρια μας, είναι το πιο ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο που έχω καταθέσει εγώ ως επικεφαλής, σε σχέση με το ‘14 και το ‘19.

Αποτελείται από όλες τις ιδεολογικοπολιτικές αποχρώσεις που υπάρχουν στην Πατρίδα μας και από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις που υπάρχουν στον τόπο μας.

Θεωρώ ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο που το απαρτίζει υψηλή ποιότητα ανθρώπων.

Απέκτησε ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά βιολογικό καθαρισμό!

Πρώτος ο Δημήτρης Νότας παρουσίασε το συνδυασμό του – Συνεχίζουμε μαζί!

Δημήτρης Νότας: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση των υποψηφίων

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: 7 προτάσεις για την πόλη μας!

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Άξιος συνεχιστής του Τσίπρα ο Κασσελάκης!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις