24/04/2024
13.2 C
Serres

Δημιουργία διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Δήμων;

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να τέλειωσαν, αλλά δυστυχώς οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να μη συγκεντρώνουν τα κρίσιμα δεδομένα για τις επιδόσεις τους και που θα τους επέτρεπαν να χαράσσουν, να παρακολουθούν και να υλοποιούν αποτελεσματικά τις πολιτικές τους.

Παναγιωτάκη Ρίζος

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023 που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σημαντική μπορεί να είναι στην κατεύθυνση αυτή η δημιουργία διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών όπως προβλέπει ο νέος νόμος 5056/2023.

Σύμφωνα μάλιστα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης οι δήμοι που συγκαταλέγονται στο 10% με την καλύτερη συνολική επίδοση ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Δομουχτσίδης Μπόζης

Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, και Δήμος Χαϊδαρίου.
Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Θέρμης, Δήμος Μαραθώνος, Δήμος Αλμωπίας, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Βόλου, και Δήμος Χανίων.
Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμος Καμένων Βούρλων, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Δήμος Πάργας, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Φαιστού, Δήμος Πυλής, Δήμος Μουζακίου, και Δήμος Μονεμβασίας.
Μικροί Ηπειρωτικοί Και Μικροί Ορεινοί Δήμοι: Δήμος Ανωγείων, Δήμος Βελβεντού και Δήμος Αγίου Βασιλείου.
Μεγάλοι Και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Σαλαμίνας.
Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Ύδρας, Δήμος Σκύρου, και Δήμος Οινουσσών.

Barat

Αν κοιτάξτε προσεκτικά θα διαπιστώσετε πως σχεδόν το σύνολο των δημάρχων που ξεχώρισαν επανεξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές και μάλιστα πολύ …εύκολα!
Τυχαίο;

Δεν νομίζω

Μητλιάγκα Μαλλιαράς

Επτά Δήμοι ξεχώρισαν με τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αγροτική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις


Επτά Δήμοι, οι οποίοι ξεχώρισαν για τις προτάσεις που υπέβαλαν στο πλαίσιο της δράσης για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του ΠΑΑ (αγροτική οδοποιία), αλλά και για τις επιδόσεις στην υλοποίηση των έργων αυτών, βραβεύτηκαν στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2022, που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα.

Κριτήρια για την βράβευσή τους αποτέλεσαν η βαθμολογία της πρότασης, που έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 95, στα κριτήρια επιλογής για την ένταξή τους στο πρόγραμμα και η ύπαρξη νομικής δέσμευσης.

Έτσι, στην πρώτη κατηγορία «αρτιότητα πρότασης κατά την αξιολόγηση» βραβεύτηκαν οι δικαιούχοι Δήμοι: Ακτίου -Βόνιτσας, Αλμυρού, Άργους – Ορεκτικού, Δίου – Ολύμπου και Ζίτσας.

Στη δεύτερη κατηγορία «πρόοδος υλοποίησης και ολοκλήρωση πράξης» τα κριτήρια για την επιλογή ήταν τα αιτήματα πληρωμής – απορρόφηση πόρων ή και η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της πράξης και στην κατηγορία αυτή βραβεύτηκαν οι δικαιούχοι Δήμοι: Σκύδρας και Ιεράπετρας.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνεχάρη τους δήμους που βραβεύθηκαν και όπως είπε η βράβευση αποτελεί μια αναγνώριση της συστηματικής δουλειάς που έκαναν για να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ με την κατασκευή βασικών δημόσιων υποδομών για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινωνίες, μέσω του ΠΑΑ και του ΣΣ ΚΑΠ.

Τόνισε δε ότι η δουλειά τους πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως επίσης θα διαπιστώσατε ήδη νομίζω, πως κανένας από τους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών δεν βρίσκεται σε κάποια από τις κατηγορίες!

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Επιμελητηρίου Σερρών – ΔΙΠΑΕ

Πρωταθλητής ο Πειραιάς στις εκπομπές ρύπων

Τη Πέμπτη τα εγκαίνια της 9ης mini ART 

Νέο Πετρίτσι: Λιλιπούτειο χριστουγεννιάτικο χωριό από το Δημοτικό Σχολείο

Συνάντηση Χατζηβασιλείου – Κεφαλογιάννη: «Η Π.Ε. Σερρών μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού τουρισμού»

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις