17/06/2024
20.9 C
Serres

Λευτέρης Αυγενάκης: Ήρθε η ώρα ο ΕΛΓΑ να εκσυγχρονιστεί!

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τους Υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση επισκέφτηκαν σήμερα τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων-ΕΛΓΑ και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Αντιπρόεδρο, Γιώργο Φερεντζάνη, τη Γενική Διευθύντρια, Χρυσούλα Γάσπαρη, καθώς επίσης και με στελέχη του Οργανισμού και εκπροσώπους των εργαζομένων.


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η πορεία του ΕΛΓΑ την τελευταία τετραετία και συζητήθηκαν προτάσεις για το μέλλον του.

Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τα στελέχη του Οργανισμού να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ συνιστά προτεραιότητα τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ όσο και της Κυβέρνησης.

Ο κ. Αυγενάκης προτίθεται τους επόμενους μήνες, και μετά από διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να φέρει στη Βουλή -ως πρώτο νομοσχέδιο προς ψήφιση- τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του Οργανισμού.

Barat


Όπως τονίστηκε στην συνάντηση, τις προσέχεις ημέρες αναδεικνύεται μέσω διαγωνισμού ο ανάδοχος έργου προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας.

Πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέψει στον Γεωπόνο-Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.


Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Συνεπείς στα όσα είπαμε στις Προγραμματικές Δηλώσεις, συνεχίζουμε τις επισκέψεις στους Εποπτευόμενους Φορείς.


Σήμερα στον ΕΛΓΑ, συναντήσαμε την άξια Διοίκηση και συζητήσαμε με τους Γενικούς Διευθυντές, Στελέχη του Οργανισμού και με εκπροσώπους των εργαζομένων. Τους ζητήσαμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να έχουμε συνολικά τις προτάσεις τους για αναμόρφωση του κανονισμού και τυχόν νομοθετικές βελτιώσεις.

Ελπίζουμε, τους επόμενους 3-4 μήνες και μετά από διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να καταθέσουμε στη Βουλή, ως πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον νέο, εκσυγχρονισμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε:


«Υποδεχθήκαμε στον ΕΛΓΑ τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς και συνεργαστήκαμε παραγωγικά.

Οριοθετήσαμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να αποτελέσει νόμο του κράτους ένας νέος Νόμος-Πλαίσιο, ο οποίος θα ρυθμίζει τα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα του Οργανισμού, την οικονομική του ευστάθεια, με την οποία θα αποκτήσει προοπτική και την αναμόρφωση των κανονιστικών διατάξεων που απαιτούνται για την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης».


Σε συνθήκες καύσωνα Απαγόρευση της εργασίας και της μεταφοράς των ιπποειδών


Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».


Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας με τον καύσωνα «Κλέων» τονίζεται:


Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00.

Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.


Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35οC, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό.
Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει:


«Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων.

Η εξασφάλιση της ευζωίας των οικόσιτων ιπποειδών όπως και κάθε ζώου εργασίας ή συντροφιάς, αποτελεί βαθύ και πολυεπίπεδο κοινωνικό ζήτημα που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας αλλά και τελικά, την ίδια μας την ανθρωπιά».

Επίσκεψη Αυγενάκη στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ!

Νίκης Κεραμέως: Βασική προτεραιότητα η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις