18/06/2024
24.7 C
Serres

Στις εκλογές των Επιμελητηρίων τρίτη αναβολή για τα τέλη του 2024;

Η είδηση για τις εκλογές των Επιμελητηρίων ήταν αναμενόμενη μιας και τον περασμένο Μάϊο δεν δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις προσεχείς εκλογές των επιμελητηρίων.

koufotolis-malliaras


Από την μία οι εθνικές εκλογές και από την άλλη οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, προφανώς έδωσαν την ευκαιρία σε πάνω από 10 Επιμελητήρια να έχουν ήδη στείλει επιστολές στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας την παράταση της θητείας των νυν διοικήσεων για ακόμα έναν χρόνο, θέτοντας ως λόγο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν, πολλοί πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων των Επιμελητηρίων είναι υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ως εκ τούτου είναι λίγος ο χρόνος για τις επιμελητηριακές προεκλογικές εκστρατείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας να μεταφερθούν για τα τέλη του 2024!

Barat

Να σημειωθεί ότι εάν τελικά οι επιστολές αυξηθούν και το αίτημα γίνει δεκτό από την κυβέρνηση, θα είναι η τρίτη αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών στα Επιμελητήρια, καθώς είχαν προηγηθεί αυτές του 2021 λόγω του κορωνοϊού και αυτές του 2022 λόγω της ενεργειακής … κρίσης!

Πίσω από την αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών ο Γιάννης Μπρατάκος;

anastasiadis-papadopoulos

Για την ιστορία, οι εκλογές των Επιμελητηρίων επρόκειτο να πραγματοποιηθούν κανονικά τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά  διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022.


Έτσι, μετά την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας λειτούργησαν ως αφορμή για την δεύτερη κατά σειρά αναβολή της εκλογικής διαδικασίας στα επιμελητήρια και μετάθεση της στα τέλη του 2023.

Και ενώ τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας έχουν συγκροτήσει ήδη εκλογικές επιτροπές, ορισμένοι εκ των προέδρων φέρονται να ζήτησαν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τρίτη, κατά σειρά αναβολή των εκλογών!

Μόνο που πίσω από την υπόθεση της εκ νέου αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών οι γνωρίζοντες λένε πως βρίσκεται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος.

Ο τέως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) φαίνεται πως έχει νοσταλγήσει την επιστροφή του στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, μετά από ένα χρόνο παραμονής στο Μέγαρο Μαξίμου.


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε από το…πουθενά η σεναριολογία γύρω από την “αναγκαιότητα” της -τρίτης κατά σειρά- αναβολής των εκλογών, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλος χρόνος για την επιστροφή του κ. Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ και την μετέπειτα διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΕΕ.

Ατόπημα κάθε σκέψη για αναβολή των Επιμελητηριακών εκλογών, τονίζουν στελέχη Επιμελητηρίων σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Έντονες συζητήσεις αλλά και προβληματισμό προκαλούν τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για μία νέα αναβολή των Επιμελητηριακών εκλογών οι οποίες είχαν θεσμικά οριστεί για το τέλος του έτους.

Εάν ισχύσει τελικά η μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας κατά ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα ακούγονται, τότε θα πρόκειται –όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη Επιμελητηρίων αλλά και παράγοντες της αγοράς- για μία υποβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού.

Εκ του νόμου οι Επιμελητηριακές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, όμως ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Εφόσον δοθεί και τρίτη, τότε όταν διεξαχθούν οι εκλογές οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων θα βρίσκονται στον έβδομο χρόνο θητείας τους!

Όπως σημειώνουν στελέχη Επιμελητηρίων τα οποία δεν βλέπουν κάποιον προφανή λόγο αναβολής των εκλογών, ο Επιμελητηριακός θεσμός δείχνει να χάνει τις σταθερές του και αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του έργου του, δηλαδή στην εκπροσώπηση των επιχειρήσεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αποκλείσει κάθε πιθανότητα μετάθεσης του χρόνου διεξαγωγής των Επιμελητηριακών εκλογών.

Με δεδομένο ότι το Κράτος έχει συνέχεια, κάτι που έχουν τονίσει ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, θα πρέπει να ισχύσει η δέσμευση του κ. Γεωργιάδη και να μην αλλάξει το πρόγραμμα που έχει ορισθεί, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Θετικό κλίμα στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν!

Τάσος Χατζηβασιλείου :Η Τουρκία αναζητά ιστορική επανεκκίνηση με τη Δύση!

Δήμος Αμφίπολης: Μετά από 3 χρόνια τριτοκοσμικές οι τουαλέτες στο Λύκειο Ροδολίβους!

Λάζαρος Κυρίζογλου: 6 πυλώνες της ΚΕΔΕ για τη νέα Κυβέρνηση!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις