18/06/2024
34.7 C
Serres

Στόχος της Περιφέρειας Κ.Μ. με το νέο ΕΣΠΑ Αναβάθμιση των πόλεων

Την εγκατάσταση του σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων, την σήμανση και την προβολή τουριστικών τοπόσημων και μνημείων και ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, έδωσε για παράδειγμα ο κ. Τζιτζικώστας ως έργο αστικής ανάπτυξης,

για την αναβάθμιση των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας στην εκδήλωση με θέμα “Αστική Ανάπτυξη – Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Στην εκδήλωση με θέμα “Αστική Ανάπτυξη – Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας” έγινε ενημέρωση για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον τομέα της αστικής ανάπτυξης,

καθώς και για τα οφέλη τους στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αναλύθηκε ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε

GOTSIKA

Έργα αστικής ανάπτυξης

Εκδήλωση με θέμα “Αστική Ανάπτυξη – Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας” διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “πριν από μερικά χρόνια, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινήσαμε μία μεθοδική και φιλόδοξη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές.


Και μάλιστα, πήραμε την απόφαση να κατευθύνουμε τους διπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα αξιοποιούμε το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Και το κάναμε αυτό γιατί πιστεύαμε ότι μόνο έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους που θέσαμε:

Να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τους συμπολίτες μας στις πόλεις. Να ενισχύσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Να αποδώσουμε νέους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου. Να στηρίξουμε την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας”.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά εξαιρετικά σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους Δήμους που συμμετείχαν.


Όπως επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, “πέρα από πιο ανοιχτές και πράσινες, οι πόλεις μας γίνονται και πιο ανθρώπινες, καθώς υποστηρίζουμε ακόμα περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες μας, με έργα και δράσεις για την ψυχική υγεία, για τη διαβίωση και την ασφάλεια στην τρίτη ηλικία, για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, για την απόκτηση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, για την επανένταξη στην αγορά εργασίας, για καλύτερες και ταχύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, ώστε κανένας να μην μείνει μόνος του, κανένας να μην μείνει πίσω.

Και έχοντας αναφέρει όλα αυτά τα έργα και τις δράσεις, θέλω να τονίσω δύο πράγματα:


-Πρώτον, τη σημασία της συνεργασίας. Γιατί όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Δήμους, τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου μας. Γιατί εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό και την κοινή δράση.


-Δεύτερον, τη σημασία που έχει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές από τη βάση προς τα επάνω. Παλιά, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι οριζόντιες, εθνικού επιπέδου πολιτικές, αρκούσαν για την ανάπτυξη κάθε τόπου, όμως δεν ήταν έτσι. Γι’ αυτό και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουμε μαζί, δίπλα – δίπλα, με τα επιμελητήρια, τους δήμους, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς του τόπου μας, τα πανεπιστήμια, τις τοπικές επιχειρήσεις, την ίδια την κοινωνία και χτίζουμε όλοι μαζί, στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο».


Αναφερόμενος στη συνέχιση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο νέο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός ήδη έχει δρομολογηθεί και άρχισε να υλοποιείται βασιζόμενος σε δυο άξονες:

“Πρώτον, αυτό το καλό παράδειγμα της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει, όχι απλώς το διατηρούμε, αλλά το διευρύνουμε στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας ακόμα περισσότερους Δήμους, τους Δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου.

Και δεύτερον ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, φροντίσαμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσουμε άμεσα τις πρώτες δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ήδη αξιοποιούμε 250 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς, Και επίσης, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα.

Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συμπολίτες μας. Θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων, στις γειτονιές και τις πόλεις μας.

Και με κάθε έργο, με κάθε δράση που υλοποιούμε, θα ερχόμαστε πιο κοντά στον μεγάλο, κοινό μας στόχο, την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη”.


Στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού, με αντικείμενο την αποτύπωση της εξέλιξης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και δράσεων και την ανάδειξη των αποτελεσμάτων και ωφελειών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια.

Στηρίζει η Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία Απόστολο Τζιτζικώστα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις