17/07/2024
39.8 C
Serres

Αγροτικό Συλλαλητήριο από τους αγρότες στην διοικητήριο

Κόμματα, φορείς και σύλλογοι μπήκαν μπροστάρηδες στην σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών, που βλέπουν στα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος να προστίθενται τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ, καθώς η εφαρμογή της, μετά την κατάργηση της πράσινης ενίσχυσης, οδήγησε τα εισοδήματα από τις επιδοτήσεις, σε σημαντικές μειώσεις σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.

Από την πλευρά του το Υπουργείο αναζητεί διάλογο, ενώ παράλληλα μαζί με ακόμα 16 κράτη-μέλη κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα παρακολούθησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (monitoring), ζητώντας το 2023 να θεωρηθεί ως δοκιμαστικό έτος και να μην υπάρξουν χρηματοδοτικές κυρώσεις εφόσον δεν υλοποιηθούν όσα ορίζει η ντιρεκτίβα της Ένωσης.

Αγροτικό Συλλαλητήριο από τους αγρότες στην διοικητήριο

Αλλαγή στο monitoring ζητάμε από την Κομισιόν – Το 2023 να θεωρηθεί ως δοκιμαστικό έτος θέλουν 16 κράτη- μέλη

Παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα monitoring από φέτος, φαίνεται πως αυτό δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει επαρκώς τους επιτόπιους ελέγχους, προκαλώντας γραφειοκρατικό «έμφραγμα» στην διαχείριση και την λειτουργία του συστήματος αγροτικών πληρωμών.

Για αυτό άλλωστε 16 κράτη-μέλη ήδη κατέθεσαν αίτημα στην Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα παρακολούθησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (monitoring) στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων και την αναθεώρηση της κατευθυντήριας γραμμής Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΟΣΔΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων το 2023 να θεωρηθεί ως δοκιμαστικό έτος και να μην υπάρξουν χρηματοδοτικές κυρώσεις εφόσον δεν υλοποιηθούν όσα ορίζει η ντιρεκτίβα της Ένωσης.


Μπόλαρης Τουρτούρας

Μόνο που τα προβλήματα δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής. 

Το αφορολόγητο πετρέλαιο, που όλο το ακούμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε, το πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά και η επιδότηση στο ρεύμα, όπως φυσικά και η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και στα εφόδια.

Οι αγρότες που είδαν φέτος το κόστος να εκτινάσσετε από την μία και τα μειωμένα έσοδα από τα αγροτικά προιόντα και τις επιδοτήσεις από την άλλη, ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής , έτσι ώστε να αφήνουν στους ίδιους ένα βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες ,αλλά και τα έξοδα της καλλιέργειας.Συνεπώς η προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, αλλά και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% συμπεριλαμβάνεται μέσα στα αιτήματα των αγροτών, όπως και οι αλλαγές στις χρήσεις της γης που βλέπουν καθημερινά να γεμίζουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Χρυσάφης Σαββίδου


Οι Σερραίοι αγρότες παρότι διαιρεμένοι και αποπροσανατολισμένοι για άλλη μια φορά, ζητούν καλύτερες συνθήκες για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, καθώς βλέπουν πως η χώρα και το αρμόδιο υπουργείο, εδώ και χρόνια πάσχει από έλλειμμα στρατηγικής και σχέδιο δράσης, με τα γνωστά αποτελέσματα.


Όσο για τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου ήδη υπερβαίνει κόμματα και χρώματα και αν μη τι άλλο οφείλει να είναι πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας, όπως λένε σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιας και όλοι οι υπουργοί υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιούν μόνο τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Τσίπρας

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως με την νέα ΚΑΠ υποτίθεται πως φέτος θα είχαμε λόγω του Παρακολούθησης Εκτάσεων (AMS) που είναι δωρεάν, αντικατάσταση των επιτόπιων ελέγχων που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως κα μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ελέγχου.


Αντίθετα η εφαρμογή του AMS αντί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, αύξησε σημαντικά τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων που αφορούν το επίπεδο ολόκληρης της εκμετάλλευσης.

Για αυτό και χώρες όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία,η Κύπρος, η Δανία, η Εσθονίη Φινλανδία , η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο,η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σουηδία ζητούν να θεωρηθεί το 2023 δοκιμαστικό έτος χωρίς οικονομικές συνέπειες και φυσικά να αναθεωρήσει η ίδια η Ε.Ε. την κατευθυντήρια γραμμή της σχετικά με την Επισκόπηση της αξιολόγησης ποιότητας του ΟΣΔΕ το 2023, έτσι ώστε να υπάρξει μείωση του δυσανάλογου φόρτου ελέγχου, αλλά και να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να εξασφαλιστεί η αμοιβαία κατανόηση των διαδικασιών εφαρμογής του AMS.

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο

2η παράταση στη προθεσμία εκπόνησης της μελέτης για το νέο κολυμβητήριο Σερρών στον ΟΒΑ

Εξόφληση αποζημιώσεων 2022 από το ΥΠΑΑΤ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Βουλγαρίας στη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Κέντρο Ημέρας για Άνοια θα αποκτήσουν οι Σέρρες

Κώστας Μπούμπας: Επικρατεί ο τζόγος του αθλητισμού και αυτός είναι που προσβάλλει συνειδήσεις

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις