17/07/2024
38.1 C
Serres

Στο Άγιον Όρος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Στο Άγιον Όρος θα βρίσκεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, επικεφαλής ομάδας ιερωμένων και 40 ομογενών επιχειρηματιών.

Ολόκληρη αποστολή ήδη αποβιβάζεται στο Περιβόλι της Παναγίας για τετραήμερη προσκυνηματική επίσκεψη, που μάλιστα είχε γίνει γνωστή ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, όταν και βγήκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς την επιχειρηματική κοινότητα των ομογενών της Αμερικής.

Τον Δεκέμβριο μάλιστα έφτασε στην Ιερά Κοινότητα το «συστατήριο», δηλαδή η επίσημη επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την πρόσκληση και τότε ήταν που σηκώθηκε κουρνιαχτός στο Άγιον Όρος.

Τότε ήταν που οι μονές διχάστηκαν και κάποιες μάλιστα αντέδρασαν όπως η Καρακάλλου, η Αγίου Παύλου, η Ξηροποτάμου και η Κωνσταμονίτου …


Τον κ. Ελπιδοφόρο τον «έκαψε» η βάφτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριών ομογενών επιχειρηματιών

Αφορμή στάθηκε η τέλεση βάφτισης από τον κ. Ελπιδοφόρο των παιδιών ομόφυλου ζευγαριών ομογενών επιχειρηματιών τον Ιούλιο του 2022 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βούλα.

Άλλες μονές είδαν με συγκατάβαση την επίσκεψη και στο τέλος πρυτάνευσε η λογική στη βάση του «όποια διαφωνία κι αν έχουμε, δεν μπορούμε να αντιδρούμε στην έλευση ενός ιεράρχη και δη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Εδώ, δεχόμαστε ακόμη και αλλόθρησκους…»

Έτσι, στην απάντηση που στάλθηκε από την Ιερά Κοινότητα προς το Πατριαρχείο τηρήθηκαν οι ισορροπίες.


Δεν αναφέρθηκε ότι είναι ανεπιθύμητος ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά εκφραζόταν η λύπη των αγιορειτών για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου σε εκείνο το μυστήριο και παράλληλα η ανησυχία τους «για το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθόδοξων παραδόσεων».

Για τον κ. Ελπιδοφόρο στις Καρυές Χωρίς επίσημη υποδοχή με δοξολογία

Όσο για τον κ. Ελπιδοφόρο θα φτάσει στις Καρυές, όπου και θα τον υποδεχτεί η Ιερά Επιστασία, αλλά προσέξτε …

Δεν θα του γίνει επίσημη υποδοχή με δοξολογία, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το τυπικό, σύμφωνα με το οποίο τέτοια υποδοχή γίνεται μόνο σε αρχηγό της εκκλησίας ή κράτους και σε επίσημους προσκεκλημένους σε πανηγύρεις των μονών.


Το ενδιαφέρον κατά την άφιξη του κ. Ελπιδοφόρου είναι πως θα τον υποδεχτεί η τετραμελής Ιερά Επιστασία, τα δύο μέλη της οποίας προέρχονται από μονές που αντέδρασαν στην επίσκεψή του.

Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα δείξει το «συστατήριο» και θα λάβει την άδεια παραμονής από τον Πρωτοεπιστάτη ιερομόναχο Στέφανο Χιλανδαρινό και τα άλλα τρία μέλη, τον ιερομόναχο Παύλο της Ξηροποτάμου, τον μοναχό Νικόδημο της Αγίου Παύλου και τον ιερομόναχο Παΐσιο της μονής Γρηγορίου.

Στη συνέχεια η αποστολή θα αναχωρήσει για τις μονές με πρώτο σταθμό την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, με την οποία έχει ιδιαίτερες σχέσεις καθώς μοναχοί της Μονής φιλοτέχνησαν και τον ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη και το σημείο μηδέν.

Εκεί ο κ. Ελπιδοφόρος θα τελέσει την Παρασκευή την αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και των καθαγιασμό των υδάτων.

Την επομένη στις 20 Ιανουαρίου η αποστολή θα επισκεφτεί τη Ιερά Μονή Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι «μητέρα Ιερά Μονή» των μοναστηριών στην Αριζόνα, ενώ την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα αναχωρήσουν για τη Μονή Παντοκράτορος και από εκεί την επόμενη μέρα θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το επόμενο σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εκτός από τις μονές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δεν αποκλείεται ο κ. Ελπιδοφόρος να μεταβεί και σε Κελλιά, που θα βρίσκονται στη διαδρομή του, ενώ είναι πιθανόν να συναντηθεί και με τη νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, όπως είχε κάνει και στην τελευταία του επίσκεψη, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τότε μάλιστα, η είσοδός του στο Άγιον Όρος ήταν επεισοδιακή, καθώς λόγω κακοκαιρίας χρειάστηκε να καθυστερήσει αρκετά και να μπει από το χερσαίο σύνορο στην Κομίτσα.

Σε εκείνη την επίσκεψη που συνοδεύονταν από 25 ομογενείς επιχειρηματίες είχε επισκεφτεί τις μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου και Ξενοφώντος.

Να σημειώσουμε πως στην αποστολή συμμετέχουν και 9 γυναίκες, σύζυγοι επιχειρηματιών, οι οποίες μιας και δεν μπορούν να μπουν στο Άγιο Όρος θα ακολουθήσουν χωριστό πρόγραμμα και θα βρεθούν στα …Μετέωρα!

Το επόμενο σαββατοκύριακο ο κ. Ελπιδοφόρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ως προσκεκλημένος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα τον ανακηρύξει επίτιμο … μέλος της!

Ο Γιώργος Τάτσιος Πρόεδρος στην «ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ»

Προσφυγή στην δικαιοσύνη αποφάσισαν οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας!

Γιώργος Τάτσιος: Αντιδήμαρχος ο Κοκμένογλου, ο Δήμου πάει για αργότερα!

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι εκλογές στην ΚΕΔΕ – νωρίτερα οι εκλογές στη εκλογές στις ΠΕΔ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις