18/04/2024
13.1 C
Serres

Αφιέρωμα στο Γιώργο Καφταντζή στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Τέσσερα μαθήματα(Μάθημα 12ο-16ο)  αφιερώνουν τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας στο έργο του μεγάλου ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Καφταντζή, από 10-31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Μάθημα 1ο: 

  • Ψηφιακό εισαγωγικό σημείωμα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή και συγγραφέα (Χατζοπούλου)
  • Εισήγηση: «Οι φωτογραφίες του Γεώργιου Καφταντζή: σεργιανώντας με τις μορφές του παρελθόντος» (Μάλαμα)

Εισηγήτριες: Ειρήνη Χατζοπούλου, Φιλόλογος,  Ισιδώρα Μάλαμα, Φιλόλογος

Μάθημα 2ο: 

«Ο θεατρικός Γεώργιος Καφταντζής»


Εισηγητής: Απόστολος Μπάτης

Μάθημα 3ο: 

«Το πολιτικό στοιχείο στην ποίηση των Καφταντζή – Ασπιώτη»


Εισηγήτρια: Κωνσταντία Παπούδα, Φιλόλογος

Μάθημα 4ο: 

«Ο τόπος στην ποίηση του Γιώργου Καφταντζή»

Εισηγήτρια: Πέρση Τσάνα, Φιλόλογος


Σχετικά με την 1η εισήγηση

Ο Γιώργος Καφταντζής (22 Μαρτίου 1920-12 Μαρτίου 1998) ήταν Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος από την Ηράκλεια Σερρών.

Το τεράστιο (47 τίτλοι) συγγραφικό έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη είναι  ιστορικό, ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, ενώ πλήθος άρθρων του δημοσιεύτηκε σε περιοδικά και εφημερίδες.

Τα περισσότερα θεατρικά του έργα παρουσιάστηκαν επί σκηνής, ενώ μέρος των ποιημάτων του μελοποιήθηκε. Η πόλη μας τίμησε τον σπουδαίο συγγραφέα δίνοντας το όνομά του σε κεντρική πλατεία, όπου στήθηκε ο ανδριάντας του.

Οι φωτογραφίες είναι μια ποιητική συλλογή με έντονη κινητικότητα στον χώρο και τον χρόνο. Θυμίζουν περιδιάβαση μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας, οργανωμένη από  τον ποιητή και με προορισμό τον εαυτό του −υποκείμενο και αντικείμενο της διαδικασίας την ίδια στιγμή−, με θέμα τους ανθρώπους της ζωής του.

Μοιάζει να προχωρά σιγανά στην επιμελημένη αίθουσα, να κοντοστέκεται μπροστά από κάθε φωτογραφία-σταθμό, να μουρμουρίζει δυο τρεις κουβέντες για το πρόσωπο που έχει απέναντί του, γράφοντας παράλληλα μια κατατοπιστική για αυτό λεζάντα, καθώς ανασύρει από τη μνήμη γεγονότα που χάραξαν τη ζωή των ίδιων αλλά και τη δική του. Σε κάθε φωτογραφία-ποίημα η λογική είναι η ίδια.

Από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο, από το υλικό του χαρτιού στο άυλο του λόγου, από την ευκρίνεια της περιγραφής στο συγκεχυμένο του στοχασμού, από το τώρα στο παρελθόν ή στο επέκεινα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο αναγνώστης αποκτά ένα γνήσιο οπτικό ερέθισμα του προσώπου που εικονίζεται στην εκάστοτε φωτογραφία και μπορεί να χτίσει ευκολότερα πάνω του την ιστορία του, να το φανταστεί σε δράση, μα κυρίως να θρηνήσει τον χαμό του ή το μάταιο των προσδοκιών του.

Με λίγα λόγια, με τη μέθοδο της θέασης φωτογραφιών μέσω των στίχων, ο αναγνώστης καθίσταται συνοδοιπόρος του ποιητή σε τούτο το μνημόσυνο που ο τελευταίος τεχνουργεί και θρηνεί για ανθρώπους που μπορεί να μην γνώρισε ποτέ, αλλά συναισθάνεται τη σημαντικότητά τους ή,

στην καλύτερη περίπτωση, αναζητά και βρίσκει το αντίστοιχο ανάλογο πρόσωπο στο οικείο του περιβάλλον.

Η Ειρήνη Χατζοπούλου γεννήθηκε και ζει στις Σέρρες. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών  στη Νεοελληνική Φιλολογία (από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές σε φιλολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και αφιερώματα κι έχει πάρει μέρος σε συνέδρια με εισηγήσεις της. 

Η Ισιδώρα Μάλαμα έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και στη «Δημιουργική Γραφή».

Έχει συγγράψει σχολικά βοηθήματα για όλες τις τάξεις του Λυκείου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χατζηθωμά. Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια σχετικά με τον Αριστοτέλη και με την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση.

Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, των οποίων αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδα, και διηγήματα και ποιήματά της σε αντίστοιχες συλλογές.

Εδώ και καιρό είναι πολύτιμη συνεργάτιδα στο πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» και με τις υπεροχές εισηγήσεις της αναβαθμίζει ουσιαστικά αυτή τη μακροχρόνια πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι έγγαμη και μητέρα  τριών κοριτσιών.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες: 

-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας

-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:

-Ανδρονίδης Θεολόγος:

http://t-logo.blogspot.com

Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

Χορηγοί: 

-η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση) 

-η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ, 

-ο ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α 

-και η Συνεταιριστική Τράπεζα

Υ.Γ. Καλό είναι για την υγειονομική σας προστασία να φοράτε μάσκα

Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια: Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Η ΕΣΗΕΜ-Θ Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Νέο πρόγραμμα για υφιστάμενες επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις